Barnier: senkinek sem jó a kaotikus Brexit

Semmi nem igazolhatja az Egyesült Királyság “rendezetlen kiválását” az Európai Unióból, mindkét fél számára ártalmas lenne, ha megállapodás nélkül szűnne meg a brit EU-tagság – hangsúlyozta Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója csütörtökön Brüsszelben.

“Az egyezmény nélküli kilépés még rosszabbá tenné a mindkét fél számára egyébként is vesztes helyzetet. Nem létezik ésszerű indok erre a forgatókönyvre” – mondta Barnier, utalva a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter közelmúltbeli kijelentésére, miszerint arra a lehetőségre is fel kell készülnie Londonnak, hogy kivonul a tárgyalásokról.

“Egy tisztességes megállapodás sokkal jobb az egyezmény nélküli távozásnál” – szögezte le. Mint közölte, London nem “mazsolázhatja ki” a neki tetsző elemeket, a felek közötti kereskedelem kizárólag abban az esetben folyhat tovább “súrlódásmentesen”, ha az Egyesült Királyság tagja marad a belső piacnak és a vámuniónak, de még így is kedvezőtlenebb lesz a helyzet a jelenleginél.

“Nem lehetséges csak bizonyos szektoraiban részt venni az egységes belső piacnak. Nem lehetsz félig kinn, félig benn” – fogalmazott a főtárgyaló, hozzátéve: nem biztos benne, hogy ezt teljesen megértették a La Manche-csatorna másik oldalán.

Barnier emellett felhívta a figyelmet az idő szűkösségére, mert – mint mondta – legkésőbb 2018 novemberére szeretné lezárni a tárgyalásokat, hogy 2019 márciusáig legyen elég idő az egyezmény tagországi és európai parlamenti ratifikálására.

Kiemelte: mielőbb meg kell egyezni a jelenleg egyeztetés alatt álló kérdésekről, hogy megteremtsék a “bizalom légkörét” a kereskedelmi tárgyalásokhoz.

A Lisszaboni Szerződés 50. cikke értelmében az uniós tagság megszűnik, amikor hatályba lép a kilépési szerződés; megállapodás hiányában a távozási szándék (2017. márciusi) bejelentése után két évvel megszűnik az EU-tagság, de a kiválási tárgyalások a tagállamok konszenzusos döntésével meghosszabbíthatók.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »