A lengyelek Amerikából vennének gázt

Lengyelország rövid időn belül hosszabb távú szerződést köthet amerikai cseppfolyós gáz szállítására – jelentette be Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban, a Donald Trump amerikai elnökkel folytatott megbeszélést követő közös sajtóértekezleten.

Donald Trump részt vesz a Három Tenger Kezdeményezés államfői csúcsértekezletén (amelyen a visegrádi országok vezetői is jelen vannak), és ez alkalomból, a csúcs előtt külön négyszemközti megbeszélést folytatott a lengyel elnökkel, majd a találkozó kibővített formában, a két küldöttség között folytatódott.

Andrzej Duda elmondta: egyebek között az amerikai katonák lengyelországi jelenlétéről, a térség biztonságának erősítéséről, az ukrajnai helyzetről és a gazdasági együttműködésről tárgyalt amerikai partnerével. A júniusban az észak-lengyelországi Swinoujsciében tavaly létesített gázkikötőbe érkezett első amerikai cseppfolyósított gázszállítmány (LNG) utat nyit új, hosszabb távú szerződések aláírásához – jelentette ki.

Donald Trump elmondta: erőteljesen támogatja a Három Tenger Kezdeményezést, fontosnak tartja a gázszállítás diverzifikációját, hogy a térség országai „ne legyenek túszai az egy forrásból származó energiának”. Az amerikai elnök leszögezte, hogy országa soha nem fogja a térség országait az energiaellátáson keresztül zsarolni, és nem fogja megengedni, hogy ezt bárki más megtegye. Trump tudatta: büszke arra, hogy a régió energiához jut az Egyesült Államokból.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/PAP/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »