Éleződik a helyzet a törökök és a kurd milícia között

A török hadsereg felvonulása a kurdok által ellenőrzött északnyugat-szíriai területek mentén elérte egy “hadüzenet” szintjét, újabb nagyszabású konfliktust kockázatát jelezve a polgárháború dúlta országban – mondta Sipan Hemo, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia vezetője szerdán a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában.

Törökország hadműveletre készül – válaszolta Sipan Hemo arra az újságírói kérdésre, számít-e török-kurd konfliktusra Szíria északi részében, ahol a két fél az elmúlt napokban többször is lőtte egymás állásait. “Ezek a török előkészületek elérték egy hadüzenet szintjét, és a következő napokban konkrét összecsapásokhoz vezethetnek. Nem fogunk tétlenül várni egy ilyen agresszió lehetősége esetén” – hangoztatta a milícia vezetője.

A kurdok fontos szerepet játszanak az Iszlám Állam terrorszervezet elleni hadműveletekben. A Szíriai Demokratikus Erők nevű szíriai ellenzéki ernyőszervezet részeként a YPG részt vesz az Egyesült Államok támogatta hadműveletben Rakka elfoglalására. Washington Ankara tiltakozása ellenére emellett amerikai fegyverszállítmányokkal segíti a milíciát. Törökország pedig tavaly augusztusban indította katonai beavatkozását Észak-Szíriában Eufráteszi Pajzs fedőnéven, hogy visszaszorítsa határairól a kurd YPG harcosait és az Iszlám Állam szélsőségeseit.

Kapcsolódó anyagunk: Lassan kifüstölik az Iszlám Államot Rakkából

Az elmúlt hetekben Ankara erősítést küldött az Aleppótól északra fekvő térségbe, tovább növelve a feszültséget a török hadsereg és a YPG térségben állomásozó alakulatai között.

Ankara nemzetbiztonsági kockázatnak tartja és nem nézi jó szemmel a kurd erők terjeszkedését határa közelében, mivel a terrorszervezetként nyilvántartott, a török állam ellen évtizedeken át fegyverest felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bábjának tartja az YPG-t. A két kurd szervezet viszont tagadja, hogy bármi köze lenne egymáshoz.

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Prága, 2017. október 20.
Andrej Babis szlovák származású cseh milliárdos, volt miniszterelnök-helyettes, az ANO mozgalom elnöke egy szavazóhelyiségbe érkezik Prágában, a kétnapos képviselőházi választások első napján, 2017. október 20-án. (MTI/EPA/Filip Singer)

Az ANO nyerte a cseh választásokat

Az Andrej Babis vezette jobbközép ANO mozgalom magabiztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon - derült ki a véglegeshez közeli részeredményekből. A független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson.

Read More »