A Telegram részben beadta a derekát

A felhasználókra vonatkozó adatokhoz való hozzáférést megtagadva egyezett bele az Oroszországban letiltással fenyegetett Telegram üzenetközvetítő szolgáltató a nyilvántartásba vételbe és a céges adatszolgáltatásba – közölte Pavel Durov, a cég társalapítója szerdán az egykor szintén általa elindított VKontaktye orosz közösségi oldalon.

Az “orosz Zuckerbergként” is emlegetett Durov szerint a Telegramot blokkolással fenyegető tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) vezetője, Alekszandr Zsarov lemondott a Telegram-felhasználók magánlevelezéséhez való hozzáférés lehetőségéről, és csak a törvény betartását és a cégadatok közlését várja el.

A Telegram alapítója rámutatott, hogy a Telegram Messenger LLP adatai, beleértve a terrorfenyegetés bejelentésére fenntartott e-mail-címet is – nyilvános forrásból hozzáférhetőek. Durov ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nem fogja betartani azokat a törvényeket, amelyek nem összeegyeztethetőek a magánszféra védelmével és a cég adatvédelmi irányelveivel. Durov ezzel gyakorlatilag megtagadta az Irina Jarovaja kormánypárti képviselőnőről elnevezett, tavaly elfogadott orosz terrorellenes törvény több rendelkezésének végrehajtását.

A 32 éves dollármilliomos a jogszabályt alkotmányellenesnek és műszakilag megvalósíthatatlannak minősítette. Pedig az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) röviddel a milliárdos döntésének meghozatala előtt, hétfőn közölte, hogy az áprilisi szentpétervári robbantást elkövető terroristák, valamint “külföldi kurátoraik” a Telegram segítségével kommunikáltak egymás között. Az FSZB rámutatott, hogy a nemzetközi terrorszervezetek sejtjei közötti konspiratív kommunikáció a messengerek totális alkalmazásával zajlik, és Oroszország területén a terroristák leginkább a Telegram magas rejtjelezési szintű chatcsatornáit használják.

Durov szerdán leszögezte, hogy a Telegram ugyanolyan szinten fog együttműködni a Roszkomnadzorral, mint a többi ország szabályozó hatóságaival. Magyarázata szerint ezen a terrorizmust, a kábítószert, az erőszakot és a gyermekpornográfiát propagáló anyagok eltávolításáért folytatott közös munkát érti.

A 2006-ban elindított VKontaktye (VK) a maga több mint 430 millió regisztrált felhasználójával mára Európa legnagyobb közösségi oldalává nőtte ki magát. A kormánykritikus Dozsgy televízió híroldala szerint az alapító Durovot, aki a 2011-2012-es tüntetések idején nem volt hajlandó blokkolni az ellenzéki felhasználókat, a Kremlhez közeli befektetők sorozatosan kiszorították. Vezérigazgatói pozícióját 2014-ben veszítette el. A VKontaktye fölött az ellenőrzést tavaly teljes egészében az Aliser Uszmanov milliárdos által kontrollált Mail.ru vette át.

Korábban írtuk: Az oroszok letilthatják a Telegram üzenetközvetítőt

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »