Megvan az új román kormányfő, máris szétszedi a sajtó

Klaus Iohannis román államfő bejelentette, hogy megbízta kormányalakítással hétfőn Mihai Tudosét, a bizalmatlansági indítvánnyal leváltott Grindeanu-kormány gazdasági miniszterét, akit az eddig is kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöki posztra.

Iohannis beszámolt arról, hogy a hétfői kormányalakítási egyeztetéseken csak a szociálliberális koalíció állította azt, hogy többséggel rendelkezik a parlamentben, és csak a PSD-ALDE koalíció nevesített miniszterelnök-jelöltet. A (jobbközép) ellenzéki pártoknak “alapjában véve” nem volt jelöltjük, és annak sem látta jelét, hogy bármilyen együttműködés alakult volna ki közöttük.

Az elnök szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kirobbantott politikai válság sokat árt a román gazdaságnak, az ország nemzetközi megítélésének. Úgy vélekedett: a válságnak sürgősen véget kell vetni, halaszthatatlan, hogy legyen egy új kormánya az országnak, amely megoldásokat talál a felgyülemlett problémákra, és azokra is, amelyeket “a PSD maga okozott” az utóbbi napokban.

Iohannis felszólította a pártokat, hogy gyorsítsák fel a – miniszterek bizottsági meghallgatását és a bizalmi szavazást magába foglaló – parlamenti menetrendet, hogy még a hét vége előtt hivatalba léphessen Románia új kormánya.

Az ötvenéves, jogász végzettségű Mihai Tudose a Szociáldemokrata Párt (PSD) 12 alelnökének egyike, 2000 óta Braila megyei parlamenti képviselő, két alkalommal – összesen mintegy másfél évig – vezette a bukaresti gazdasági tárcát.

Tudosénak az alkotmány értelmében tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet névsora és a kormányprogram számára. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a bukaresti képviselőház elnöke is úgy vélekedett, hogy az új kormányról akár már csütörtökön is szavazhat a parlament.

Bukarestben azért kell fél évvel a parlamenti választások után új kormányt alakítani, mert a PSD-ALDE koalíció múlt héten a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva megbuktatta a parlamentben saját kormányát.

A sajtó máris cikkezik a kormányfő-jelölt állítólagos titkosszolgálati kötődéséről

A keddi román lapokban megjelent véleménycikkek szerzői Mihai Tudose miniszterelnök-jelölt állítólagos titkosszolgálati kötődéseit kommentálták, többen pedig titkos paktumot gyanítottak Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök, és a jobboldali Klaus Iohannis államfő között azt követően, hogy az elnök semmilyen kifogást nem emelt a koalíció jelöltje ellen, és megadta neki a kormányalakítási megbízást.

A konzervatív Romania Libera című lapban Catalin Prisacariu úgy vélekedik: ha Dragneának sikerült egy plágiummal és titkosszolgálati kötődésekkel gyanúsított miniszterelnök-jelöltet elfogadtatnia az államfővel, vagyis ha “ultragyanús” ügyei, látványos meggazdagodása ellenére még mindig ő diktál a román politikában, akkor nem kétséges, hogy a PSD elnöke is a titkosszolgálatok és vádhatóságok védelmét élvezi.

A jobboldali Hotnews.ro portálon Dan Tapalaga a miniszterelnök-cserét – a titkosszolgálati kötődésekkel csak kissé gyanúsítható Grindeanu lecserélését a hírszerzési akadémián mesteriző és doktoráló Tudoséra – az államfő és a PSD-elnök közötti titkos paktum bizonyítékaként értékelte. Szerinte a titkosszolgálatok által jobban ellenőrizhető kormányfő volt az “ára” annak a segítségnek, amelyet az államfő nyújtott Dragneának a befolyása alól szabadulni próbáló Grindeanu eltávolításához, annak érdekében, hogy megelőzzék közös ellenségük – a pártját és a kormányzást “visszaszerezni” próbáló – Victor Ponta visszatérését a politika élvonalába.

Az ellenzéki hangvételű liberális Adevarulban Stefan Vlaston arról ír, hogy Iohannis “bent hagyta a halottat” a PSD házában, vagyis a Dragnea által jelölt kormányfő kinevezésével megfosztotta a PSD elnökét attól a lehetőségtől, hogy az államfőt okolja a populista választási ígéretek teljesülésének elmaradásáért. A szerző szerint nem létezett semmilyen titkos paktum Iohannis és Dragnea között: az elnöknek egyszerűen nem is volt igazán más választása, mint hagyni a PSD-t, hogy “mindenki szeme láttára nyakát törje”.

A kormánykoalícióhoz közel álló Jurnalul National sem kímélte a PSD jelöltjét, akit “látható rangjelzésű, copy/paste miniszterelnöknek” nevezett. A lapban Dan Constatin a Grindeanu-kormány megbuktatását egy száguldó autóban külső indok nélkül felrobbanó légzsákhoz hasonlította, amely egyelőre felmérhetetlen károkat okozott a szociálliberális koalíciónak.

A Traian Basescu volt államfőt támogató, a korrupcióellenes ügyészség és a hírszerzés állítólagos összefonódását rendszeresen bíráló Evenimentul Zilei című lap Chris Terhes görög katolikus papot, civil aktivistát idézi, aki szerint a történtek egyértelművé teszik, hogy Iohannis és Dragnea is “a szolgálatok szolgája”. A lelkész szerint Iohannisnak “kirándulásokat” (külföldi hivatalos látogatásokat), Dragneának pedig a korrupció-vádak ejtését ígérték a titkosszolgálatok. “Iohannis azt ígérte, hogy csak feddhetetlen jelöltet fogad el: ezek szerint a plágium a feddhetetlenség egyik biztos jele” – méltatlankodik Terhes az Evenimentul Zilei hasábjain.

A lap vezércikkírója, Ion Cristoiu úgy vélekedik, hogy akár igaz, akár nem, hogy Tudose a titkosszolgálatok embere, nem tudja lemosni magáról ezt a közvélekedést, így miniszterelnöki jelölésével Dragnea súlyos csapást mért a Román Hírszerző Szolgálatra, amely ezek után szerinte hiába bizonygatja, hogy nem ártja bele magát a politikába.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »