Új frakció alakul a legnagyobb francia ellenzéki párton belül

Az Emmanuel Macron francia államfő politikáját támogatni kívánó jobboldali képviselők önálló frakciót alakítanak a nemzetgyűlésben a centrista UDI párt képviselőivel – jelentette be szerdán Thierry Solere, a csoport vezetője, aki az elnökválasztási kampányban Francois Fillon konzervatív jelölt szóvivője volt. Ezzel kettészakad a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak.

„Egy új frakció létrehozásán dolgozunk, amely új erő lesz a parlamentben” – mondta Thierry Solere, az UDI elnökével, Jean-Christophe Lagarde-dal tartott közös sajtótájékoztatóján a nemzetgyűlésben. A frakció „konstruktívan lép fel a kormány azon reformjaival szemben, amelyekre az országnak szüksége van” – tette hozzá. Az új politikai erő a harmadik legnagyobb lesz a nemzetgyűlésben.

A Köztársaságiak 112 mandátumot szereztek a vasárnapi nemzetgyűlési választásokon. Képviselőik közül mintegy húszan indították a frakcióalapítási folyamatot, amelyhez csatlakozott az UDI 18 képviselője.

„Más képviselők is csatlakozni fognak, nagyon nyitott lesz a működésünk” – hangsúlyozta Thierry Solere, aki a jobboldalról érkezett miniszterelnökhöz, Edouard Philippe-hez közelálló politikusnak számít. Arra a kérdésre, hogy az új frakció a kormányfő kérésére alakul-e meg, Solere cáfolta, hogy a kormány utasítására cselekedne. Elmondta, hogy a frakció vagy támogatni fogja a kormány intézkedéseit vagy tartózkodni fog a döntésekkor.

Arra kérdésre, hogy új pártot is alapítanak-e a magukat „konstruktívnak” nevező jobboldaliak, a politikus azt nyilatkozta, hogy ez később fog kiderülni.

Jean-Christophe Lagarde, az UDI elnöke megerősítette, hogy nem a miniszterelnöknek akarnak engedelmeskedni, de nehéz lenne nem szóba állni vele. Ugyanakkor a nemzetgyűlésben ellenzéki csoportként kívánják magukat regisztrálni, így ugyanis több bizottsági helyhez és egyéb eszközökhöz juthatnak. Ez azt jelenti, hogy a kormányról tartandó bizalmi szavazáskor július 4-én ez az új frakció tartózkodni fog.

A bejelentéssel egyidőben a Köztársaságiak hivatalos frakciója is összeült és újraválasztotta vezetőjének Christian Jacobot, aki az előző nemzetgyűlésben is az ellenzéki csoport vezetője volt. Az új nemzetgyűlés hétfőn ül össze először, a frakciók hivatalosan kedden alakulnak meg. Az új kormány tagjait délután 6 órakor nevezi ki az államfő. A miniszterelnök személye nem változik.

Elemzők szerint elképzelhető, hogy a „konstruktívak” valamilyen tárcát kapnak a kormányban, amelyből legalább négy miniszter távozik, köztük az állítólagos fiktív európai parlamenti asszisztensi állások miatt ügyész vizsgálat alá került Demokrata Mozgalom (Modem) tagjai. Vezetőjük Francois Bayrou igazságügyi miniszter és a párt alelnöke, Marielle de Sarnez Európa-ügyi miniszter szerda reggel jelentette be a távozását. Ez utóbbi a Modem nemzetgyűlési frakciójának vezetője lesz.  A szintén modemes Sylvie Goulard védelmi miniszter már kedden jelezte, hogy nem lesz tagja az új kabinetnek.

Hírmagyarázók szerint a Modem politikusai Emmanuel Macron államfő nyomására távoznak, miután jelenlétük kínossá vált a közélet megtisztítását zászlajára tűző kormánynak. Ugyanakkor az államfő nem akarta belső ellenzéké tenni a politikailag kínossá vált partnert, akinek sokat köszönhet az elnökválasztási kampányban nyújtott támogatásért. A Modemnek 42 képviselője lesz az új nemzetgyűlésben és támogatni fogja a kormányt. Az elnök Köztársaság lendületben nevű pártjának egyébként 302 képviselővel a Modem nélkül is kényelmes többsége lett a törvényhozásban a vasárnap befejeződött választások után.

Kapcsolódó anyagunk: Miért van az, hogy míg Macron szárnyal, May csak hanyatlik?

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »