Phenjan tárgyalna az USA-val, de feltételei vannak

Phenjan bizonyos feltételek mellett hajlandó lenne felfüggeszteni nukleáris és rakétakísérleteit – jelezte szerdán Észak-Korea indiai nagykövete, nyilvánvaló utalásként arra, hogy a kommunista rezsim kész tárgyalni az Egyesült Államokkal.

Kje Csun-jung a WION indiai televízió internetes felületén közzétett, angol nyelvű interjújában elmondta: Phenjan kész tárgyalni a nukleáris és rakétatesztjeinek befagyasztását elősegítő feltételekről.

Az észak-koreai nagykövet utalást tett arra is, hogy a phenjani rezsim egyik központi követelése az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok beszüntetése lenne. Észak-Korea ugyanis a manőverekben egy invázió főpróbáját véli felfedezni, miközben Szöul és Washington azok védelmi jellegét hangsúlyozza.

A május elején megválasztott Mun Dzse In dél-koreai elnök az amerikai CBS hírtelevízióban viszont bejelentette: Szöulnak nincsenek tervei arra, hogy korlátozza a Washingtonnal közös hadgyakorlatokat. Emellett személyes véleményként hárította el a tanácsadója Washingtonban tett nyilatkozatát, miszerint Dél-Korea és az Egyesült Államok megfontolhatná a manőverek “alacsonyabb szintre helyezését”, ha cserében Észak-Korea befagyasztaná nukleáris és rakétaprogramját.

2012 februárjában Phenjan 240 ezer tonna élelmiszersegélyért cserében beleegyezett abba, hogy felfüggeszti a szóban forgó programokat és urándúsító létesítményeinek működését, a megállapodást azonban két hónap múlva felrúgta egy rakétaindítással. Azóta a kommunista rezsim öt nukleáris kísérletet és tucatnyi rakétaindítást hajtott végre, nyugati állítások szerint azzal a céllal, hogy az Egyesült Államokat elérni képes ballisztikus rakétát fejlesszen ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Yonhap

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »