Néhány kínai cég szankcionálása megbénítaná Észak-Koreát

Észak-Korea külföldi fedőcégek hálózatának segítségével kijátssza az ellene érvényben tartott nemzetközi büntetőintézkedéseket, és folytatni tudja tiltott katonai programjait, de elég volna csak viszonylag kevés kínai társaságot célba venni ennek akadályozására – állapítja meg egy washingtoni központú elemzőintézet kedden kiadott jelentésében.

Nem elég újabb és újabb szankciókat bevezetni Phenjan ellen annak érdekében, hogy lemondjon nukleáris és ballisztikusrakéta-programjáról, mert külföldi céghálózata segítségével, ártatlannak látszó kereskedelmi ügyletek révén hozzájut annyi pénzhez és olyan eszközökhöz, amelyekkel folytathatók e programok – olvasható a C4ADS nevű intézet elemzésében.

Minél szigorúbbak a szankciók, annál fontosabb szerepet játszanak a külföldi fedőcégek – teszi hozzá a C4ADS, amely szerint az eddigieknél célzottabb és pontosabban alkalmazott büntetőintézkedéseket kellene bevezetni Phenjan ellen, hogy rákényszerítsék: térjen vissza a tárgyalóasztalhoz.

Az intézet szerint 2013 és 2016 között alig több mint 5000 olyan kínai cég volt, amely kereskedett Észak-Koreával – árut szállított neki a világból és vásárolt tőle -, miközben Dél-Koreával 67 ezer kínai cég kereskedett. Ráadásul tavaly mindössze 10 cég vitte be Kínába az Észak-Koreából elindított áruk 30 százalékát.

A C4ADS kiemel egy kínai céget, a Dandong Dongyuant, amely az említett négy évben 28,5 millió dollár értékű árut szállított Észak-Koreába, részben kettős – katonai és polgári – felhasználású termékeket. A C4ADS szerint Washington és Szöul már büntette a Dandong Dongyuant.

Elég volna csak az ilyen jelentősebb kínai cégeket büntetni, máris nagyban meg lehetne bénítani Észak-Korea kereskedelmét. Észak-Korea nem annyira elszigetelt ország, mint sokan gondolják, de szankciókkal nyomást lehet rá gyakorolni – állapítja meg az elemzőintézet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06358399 Supporters wave Corsican flags during a campaign meeting of the 'Pe a Corsica' (lit. Pour la Corse / eng. For Corsica) nationalist list ahead of the territorial elections in Corte, Corsica island, France, 29 November 2017. The elections will take place on 03 and 10 December in Corsica island.  EPA/OLIVIER SANCHEZ

Korzikán taroltak a függetlenségpártiak

A magát nacionalistának nevező pártszövetség nagyarányú győzelmet aratott vasárnap Korzikán a regionális parlamenti választások második fordulójában. A Franciaországhoz tartozó szigetet eddig is irányító erő kezdeményezi a tárgyalások megnyitását a francia kormánnyal a nagyobb autonómiáról, de kizárták, hogy elszakadásra törekednének.

Read More »