Mélyponton az üzleti bizalom a briteknél a választási sokk miatt

Drámai mértékben zuhant a brit üzleti szektor bizalmi indexe a múlt heti nagy-britanniai választások után. Hitelminősítői vélemények szerint a kisebbségi kormányzásból eredő bizonytalanságok költségvetési kockázatokkal járnak.

A legnagyobb brit vállalatvezetői szövetség, az Institute of Directors (IoD) hétfőn ismertetett felmérése szerint rendkívüli aggodalmat kelt a brit üzleti vállalkozások körében az abból eredő politikai és gazdaságpolitikai bizonytalanság, hogy a választások eredményeként a kormányzó Konzervatív Párt kisebbségi kormányzásra kényszerül.

Az IoD felmérésébe bevont csaknem hétszáz brit vállalatvezető 92 százaléka mondta azt, hogy aggasztónak tartja a kialakult politikai helyzetet.

A gazdasági kilátásokba vetett üzleti bizalom indexe, amely a derűlátó és a borúlátó üzleti vezetők arányának különbségét méri, 34 ponttal nettó mínusz 37-re zuhant a májusi mínusz 3-ról.

Az IoD kimutatása szerint jelenleg a vállalatvezetők 57 százaléka „meglehetősen” vagy „nagyon” borúlátóan ítéli meg a brit gazdaság kilátásait a következő tizenkét hónapra, és mindössze 20 százalék a derűlátók aránya. Májusban 34 százalék mondta magát optimistának, 37 százalék volt a pesszimista üzleti vezetők aránya. A felmérésbe bevont igazgatók 59 százaléka ugyanakkor „valamelyest” vagy „nagyon” kedvezőtlennek ítélné azt is, ha még az idén újabb választásokat rendeznének Nagy-Britanniában, és csak 23 százalékuk tartaná ezt üdvözlendőnek.

Az általuk vezetett cégek kilátásaira vonatkozó kérdésre a felmérésbe bevont vállalati igazgatók 76 százaléka nevezte aggályosnak vállalata szempontjából a kialakult politikai bizonytalanságot. Negyven százalékuk derűlátó, 23 százalékuk borúlátó cége következő egy évével kapcsolatban, vagyis a vállalati szintű nettó bizalmi index plusz 17. Az IoD hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ez a mutató májusban plusz 36 volt.

A hitelminősítők költségvetési kockázatoktól tartanak

A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő hétfőn Londonban ismertetett helyzetértékelésében kiemelte azt a véleményét, a választások eredményeként kialakult politikai helyzet hátráltatni fogja a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalási folyamatot, és növeli a költségvetési kockázatokat.

A Moody’s londoni elemzői közölték: várakozásuk szerint a kisebbségi brit kormány gyakorlatilag leállítja a költségvetési konszolidációról kidolgozott tervek végrehajtását. Az ellenzéki Munkáspárt, amely jelentősen növelte parlamenti súlyát a választásokon, a közkiadások növeléséért kampányolt, ezért sikeres szereplése valószínűleg úgy lesz elkönyvelve, hogy a választók a takarékossági megszorítások ellen voksoltak – áll a hitelminősítő elemzésében.

Ráadásul a brit gazdaság növekedési üteme máris lassulásnak indult: az idei első negyedévben a hazai össztermék mindössze 0,2 százalékkal haladta meg a tavalyi utolsó negyedévben mért szintet. A tavalyi év negyedik negyedében 0,7 százalékos negyedéves összevetésű növekedést mértek Nagy-Britanniában, és a tavalyi egész évre vetített negyedévenkénti növekedési átlag 0,5 százalék volt – hangsúlyozzák a Moody’s londoni elemzői.

A hitelminősítő ebben a helyzetben azzal számol, hogy a hazai össztermékhez mért brit államháztartási hiány az idén eléri a 3,5 százalékot a tavalyi 3 százalékos deficit után.

A Moody’s szerint ez a költségvetési pálya azt jelenti, hogy az államadósság-ráta  növekedése is folytatódik, és ezzel Nagy-Britannia egyike lesz azon kevés, elsőrendű besorolással ellátott európai szuverén adósoknak, amelyeknek még nem sikerült fordulatot elérniük közadósság-folyamataikban.

A brit államadósságot a három nagy hitelminősítő közül már egyik sem tartja nyilván a lehetséges legjobb „AAA/Aaa” osztályzattal. A Standard & Poor’s tavaly június végén, néhány nappal a brit EU-tagságról tartott népszavazás után, a Fitch Ratings és a Moody’s pedig már jóval korábban megvonta Nagy-Britanniától ezt az elit besorolást.

Az S&P agresszív mértékben, egyszerre két fokozattal „AA”-ra rontotta a hosszú távú szuverén brit adósbesorolást, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A Fitch ugyanilyen osztályzatot és szintén negatív kilátást tart érvényben a brit államadósságra. A Moody’s „Aa1” brit besorolása a másik két hitelminősítőénél egy fokozattal jobb, de erre is negatív kilátás érvényes.

Kapcsolódó cikkünk: Megakadt a gépezet: mikor jön a brit konzervatívok új programja?

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »