Katar villámgyors elszigetelésének háttere

Jemen, Líbia és a Maldív-szigetek is csatlakozott azon országok csoportjához, amelyek megszakítják kapcsolataikat Katarral nemzetbiztonsági okokra, terrorszervezetek támogatására és egyéb okokra hivatkozva.

Először Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Szaúd-Arábia mondta fel a diplomáciai kapcsolatokat Katarral belügyeikbe való beavatkozásra, nemzetbiztonsági okokra, valamint terrorszervezetek támogatására hivatkozva. Katar felszólította az emírségekben élő vagy ott tartózkodó állampolgárait, hogy tegyenek eleget a dubaji döntésnek, és 14 napon belül hagyják el az országot.

Az egyiptomi külügyminisztérium hétfő délután tudatta: a katari nagykövetnek 48 órán belül el kell hagynia az országot. Ezzel egy időben hazarendelték saját diplomatáikat is Dohából; az egyiptomi ügyvivőnek szintén két napja van arra, hogy hazatérjen.

Katar szerint igazságtalan és megalapozatlan, hogy az arab országok megszakították vele a diplomáciai kapcsolatokat és hazugságkampánnyal igyekeznek gyámság alá helyezni – közölte hétfőn a közel-keleti emírség külügyminisztériuma. A tárca közleménye szerint Katar – amely tagja az Öböl menti Együttműködési Tanácsnak – elkötelezett a szervezet alapokmányának betartása mellett, tiszteletben tartja más országok szuverenitását, és nem avatkozik azok belügyeibe.

Katar és a Perzsa-öböl menti többi állam közötti vita azután mérgesedett el, hogy a katari uralkodó, Tamim bin Hamad Al Thani sejk az állami hírügynökség riportjában védelmébe vette Iránt és kritizálta a Donald Trump amerikai elnök közel-keleti látogatása után kialakult iránellenes hangulatot.

A szomszédos országok azonnali felhördülésére a katari állami hírügynökség azonnal törölte a kifogásolt megjegyzéseket és arra hivatkoztak, hogy a híreket egy kibertámadás során hackerek publikálták, de az események mai lefolyása alapján kijelenthető, hogy ez már nem segített a helyzeten.

Viharfelhők a Közel-Keleten: négy ország szakított Katarral

Az események tehát feltűnően gyorsan haladnak, amiben része lehet annak a ténynek, hogy Irán és Szaúd-Arábia térség két rivális országa, más feleket támogatnak mind a szíriai konfliktusban, mind Irakban, Katar pedig azzal, hogy Irán mellé állt, változtatni próbált a térségben kialakult kényes egyensúlyon.

Már Donald Trump közel-keleti látogatásakor is látszott, hogy keményebb fellépés jöhet Irán ellen, Katar pedig ebbe a helyzetbe „piszkált bele” Iránt támogató kommentárjaival, amiért szomszédai villámgyorsan meg is kezdték az ország elszigetelését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Bahrein szerint a katari sajtó uszítást végez, az állam pedig Iránhoz köthető fegyveres terrorcsoportokat segít és pénzel, hogy felforgató akciókat hajtsanak végre, és káoszba taszítsák Bahreint, Szaúd-Arábia nemzetbiztonsági okokra hivatkozva szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat, Egyiptom pedig azzal indokolta döntését, hogy Katar terrorszervezeteket támogat, köztük az Egyiptomban betiltott Muzulmán Testvériség mozgalmat. Egyik sem olyan indok, amit egy hete vagy egy hónapja nem jelenthettek volna ki a fenti országok.

Szaúd-Arábia pár órával azután, hogy megszakította diplomáciai kapcsolatait Dohával bezáratta a katari al-Dzsazíra arab hírtelevízió helyi irodáját is.

A kulturális és médiaminisztérium azért vonta vissza az al-Dzsazíra szaúd-arábiai működési engedélyét, mert Rijád megítélése szerint a csatorna „terrorszervezetek terveit támogatta”, s kiállt az Irán támogatását élvező, jemeni, síita húszi lázadók mellett. A tárca azzal is vádolja a hírtelevíziót, hogy „meg akarta osztani Szaúd-Arábiát”, de ennek részletei nem derültek ki az állami tájékoztatásból.

Irán eközben párbeszéd megkezdésére szólította fel Katart és szomszédait, hogy rendezzék nézeteltéréseiket azt követően, hogy immár hét ország szakította meg diplomáciai viszonyát az emírséggel.

Bahrám Kászimi iráni külügyi szóvivő közleményében hangsúlyozta: „a régió országai közötti különböző nézeteltéréseket, beleértve a Katar és három szomszédja közötti aktuális problémákat nem lehet másképpen rendezni, mint politikai és békés eszközökkel, a felek közötti őszinte párbeszéddel”.

Forrás: MTI / Bloomberg

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »