Várhatóan újabb kilenc hónapra korlátozzák az olajkitermelést

Az OPEC nagy valószínűséggel további kilenc hónapra vállalja, hogy a jelenlegi szinten tartja olajtermelését, hogy végleg eltüntesse az elmúlt években felhalmozódott olajfelesleget a piacról, aminek a révén  „egészségesebb ár” alakulhatna ki.

Az olajkartell legbefolyásosabb tagja, Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere hétfőn Bagdadban egyeztetett az iraki olajügyi miniszterrel, aki a megbeszélések után azt mondta, hogy támogatják a június végén lejáró, hat hónapos termelésvisszafogásról szóló megállapodás meghosszabbítását további kilenc hónappal.

A szaúdi energiaügyi miniszter pedig azt nyilatkozta, hogy szerinte nem lesz ellenvélemény az OPEC-en belül, a termelés a jelenlegi szinten marad a következő kilenc hónapban.

A termelésvisszafogás fenntartásáról az OPEC csütörtöki bécsi ülésén döntenek. A fórumra meghívást kaptak a szervezeten kívüli olajexportálók is, köztük Oroszország, amely a világ legnagyobb olajtermelője, és amellyel Szaúd-Arábia a múlt héten megegyezett arról, hogy szükség van a termeléskorlátozási megállapodás határidejének kiterjesztésére jövő márciusig.

Az OPEC tagállamai azt vállalták, hogy január 1-jétől napi 32,5 millió hordóra csökkentik a kitermelt kőolaj mennyiségét az októberben felszínre hozott több mint 33,6 millió hordóról. A nem OPEC-tagok további 600 ezer hordós csökkentést ajánlottak fel – e csoporton belül Oroszország azt vállalta, hogy az első fél évben összesen napi 300 ezer hordóval fogja vissza olajtermelését.

Az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportálók ugyan többé-kevésbé a várt mértékben csökkentették a termelésüket (Irak például jelentősen meghaladta a vállalt szintet), a kőolaj ára azonban nem az elképzelt mértékben emelkedett.

Ennek részben az volt az oka, hogy csak lassan fogy a felhalmozódott globális olajtartalék, miközben a megállapodástól távol maradt országok, különösen az Egyesült Államok növelni kezdte termelését. Elsősorban a palaolaj ágazat lendült föl, miután a kőolaj világpiaci ára nagyjából visszaerősödött arra szintre, amikor ismét kifizetődővé vált ez a termelési forma.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »