Szorul a hurok az Iszlám Állam nyaka körül

Az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők nevű lázadószervezet egyre szorosabbra vonja a hurkot az Iszlám Állam nevű terrorszervezet körül; az utóbbi egy hétben 350 négyzetkilométernyi területet foglalt el a szervezettől, amely fokozatosan elszigetelődik kelet-szíriai központjában, Rakkában – közölte szerda este az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció szóvivője.

Az Iszlám Államnak három-négyezer harcosa lehet Rakkában. Folyamatosan építik védelmi rendszerüket a várható ostromra készülve, a koalíciós légierő viszont folyamatosan bombázza az erődítéseket – mondta Ryan Dillon ezredes a Reuters hírügynökségnek telefonon nyilatkozva Bagdadból.

A kurd és arab fegyveresekből álló Szíriai Demokratikus Erők november óta több fázisban szűkíti a hurkot. A lázadók a múlt héten elfoglalták a Rakkától 50 kilométerrel nyugatra fekvő Tabkát, és a gyűrűnek a Rakkához legközelebb lévő pontján már csak négy kilométerre vannak a várostól. A szóvivő szerint a legutóbbi műveletek során a lázadók alig ütköztek ellenállásba.

A Szíriai Demokratikus Erők ernyőszervezet, amelynek tagja a Népvédelmi Erők (YPG) nevű kurd milícia is, amely a múlt héten azt közölte: számításuk szerint az eredeti tervhez képest mintegy két hónapos csúszással, a nyár elején tudják megindítani a végső támadást Rakka ellen. Ryan Dillon szóvivő ere úgy reagált, hogy nem akarja időkeretbe szorítani a műveleteket.

Joe Dunford tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke egy Brüsszelből hazafelé tartó repülőgépen közölte újságírókkal, hogy az Egyesült Államok fel fogja vetni a NATO-ban: az észak-atlanti szervezet az Iszlám Állam legyőzése után, hosszabb távon tartson fenn egy kiképzőmissziót Irakban.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök ugyanis jelezte, hogy az iraki erőknek tartósan szükségük volna ilyen támogatásra. De ennek a missziónak nem lenne feladata a tanácsadás – ez megmaradna az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció feladatának -, hanem csak az iraki erők bővítésének segítése – tette hozzá. Megjegyezte, hogy egyelőre nem is látható, hogy a NATO át tudná-e venni a koalíció szerepét Irakban a terrorszervezet kisöprése után.

Donald Trump amerikai elnök kormánya azt szeretné, ha a NATO hosszú távon felvenné a harcot a szélsőséges szervezetekkel a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, sőt, amellett van, hogy az észak-atlanti szervezet már most hivatalosan része legyen az Iszlám Állam elleni koalíciónak. Ezek a kérdések napirenden lesznek a NATO közelgő brüsszeli csúcstalálkozóján, amelyen maga Donald Trump is részt vesz.

A NATO-tagországok katonai vezetői szerdai brüsszeli tanácskozásukon kedvezően fogadták az amerikai felvetéseket a tanácskozást vezető cseh vezérkari főnk, Petr Pavel szerint.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »