Trump is részt vesz a májusi NATO-csúcson

Május 25-én csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben a NATO-tagállamok állam-, illetve kormányfői – jelentette kedd este az AFP francia hírügynökség a szövetség szóvivőjére hivatkozva.

A többi 27 tagállam vezetői így először találkozhatnak együtt a januárban hivatalba lépett Donald Trumppal, aki elődeinél élesebb hangnemben követelte többször, hogy a NATO európai tagjai járuljanak hozzá nagyobb mértékben a szövetség védelmi képességeihez. Korábban már Trump is jelezte, hogy tavasszal részt vesz majd egy brüsszeli NATO-csúcson, de eddig nem volt kitűzve a csúcsértekezlet pontos időpontja.

A vezetők „megvitatják, hogyan igazodjon a NATO az új biztonsági környezethez, beleértve azt is, hogy milyen szerepet játsszon a terrorizmus elleni küzdelemben, és annak fontosságát, hogy a terhek jobb elosztása érdekében növelni kell a védelmi kiadásokat” – húzta alá Oana Lungescu, a NATO szóvivője.

Trump korábban elavultnak nevezte a NATO-t, mert szerinte nem játszik elég nagy szerepet a terrorizmus elleni harcban, emellett elnökké választása előtt a kampányban felvetette annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok csak azokat az országokat hajlandó megvédeni, amelyek teljesítik kötelezettségeiket a védelmi kiadások terén. Később Donald Trump feltétlen támogatásáról biztosította az Egyesült Államok összes észak-atlanti szövetségesét, ahogyan az egyébként a NATO-t létrehozó Washingtoni Szerződésben is szerepel.

  • Tillerson kihagyja az áprilisit
Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kihagyja az áprilisi külügyminiszteri NATO-találkozót, közölték amerikai tisztségviselők. A politikus ehelyett a kínai elnök amerikai látogatásán fog részt venni, aztán Moszkva felé veszi az irányt. Bővebben

Amerikát így Tom Shannon képviseli majd Brüsszelben. Az amerikai tárca közölte: amikor kiderült, hogy Tillersonnak ki kell hagynia a találkozót, alternatív dátumokat ajánlottak fel a NATO-nak.

Az USA Montenegró felvétele mellett kampányol

Levélben fordult a szenátus vezetőihez az amerikai külügyminiszter Montenegró NATO-tagságának jóváhagyását szorgalmazva – jelentette kedden a Reuters brit hírügynökség.

A Reuters birtokába jutott, március 7-én kelt levélben Rex Tillerson azt írja, Montenegró felvétele az észak-atlanti szövetségbe „erőteljesen az Egyesült Államok érdekében áll”. A levél szerint Montenegró felvétele előmozdítaná a térségben az integrációt, a demokratikus reformokat, a kereskedelmet, a biztonságot és a stabilitást.

Montenegró a májusi NATO-csúcsig szeretné elnyerni mind a 28 szövetséges jóváhagyását a taggá váláshoz, eddig 24 tagállam hagyta jóvá a volt jugoszláv tagköztársaság felvételét. A szövetségesek szerint Montenegró felvétele hozzájárul a balkáni orosz térnyerés feltartóztatásához. Oroszország ellenzi a NATO nyugat-balkáni bővítését.

Kapcsolódó cikkünk: Májusban új taggal bővülhet a NATO

A szenátusban legalább két szenátor ellenkezése miatt nem várható gyors döntés. Rand Paul szerint nem bölcs dolog egy kis ország felvételével feldühíteni a NATO-terjeszkedését ellenző Oroszországot, miközben Montenegró aligha járul majd hozzá érdemben az Egyesült Államok védelméhez.

Rex Tillerson levelében viszont azt írja: „mérhetetlen segítség” lenne, ha Montenegró felvételének ratifikációja lezárulhatna a májusi NATO-csúcsig.

Forrás: MTI/AFP/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »