Tusk: az EU-nak egységesen kell fellépnie a Brexit-tárgyalásokon

A legfontosabb, hogy a Brexit-tárgyalások folyamán az Európai Unió (EU) egységet mutasson, és politikai szolidaritást tanúsítson az Egyesült Királysággal – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

Tusk az EU-ból történő brit kilépéssel (Brexit) kapcsolatos tárgyalások iránymutatásait elfogadó legutóbbi uniós csúcstalálkozó eredményeiről beszámolva hangsúlyozta: az Európai Unió tagállamainak méltányosnak kell lenniük Londonnal szemben.

Tusk kijelentette: ragaszkodni fog ahhoz, hogy az Egyesült Királyság kellő előrelépést érjen el az uniós polgárok jogainak biztosítása, pénzügyi kötelezettségeinek rendezése és a brit-ír határral kapcsolatban, mielőtt megkezdenék a jövőbeli kereskedelmi megállapodásokról szóló tárgyalásokat.

Hangsúlyozta: a Brexitet követően tervezett szabadkereskedelmi megállapodás nem biztosíthat ugyanolyan előnyöket Nagy-Britanniának, mint amely az EU-tagsággal jár.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszédében kiemelte: a tárgyalások uniós előkészítése azt mutatja, hogy az Európai Unió egységes és kellően felkészült. Az unió elkötelezett a folyamatok átláthatósága iránt – tette hozzá.

Juncker az uniós tagállamok egységét hangoztatva kijelentette, számos példa mutatja, hogy az Európai Unió közös erővel, közös gondolkodással és közös cselekvés által sok mindent képes elérni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »