Enyhülhet a dermesztő feszültség az USA és Észak-Korea között

Észak-Korea kész párbeszédet folytatni az Egyesült Államokkal, ha ennek feltételei adottak lesznek – közölte egy magas rangú észak-koreai diplomata szombaton Pekingben a dél-koreai Yonhap hírügynökség jelentése szerint.

Cso Szon Hui, az észak-koreai külügyminisztérium észak-amerikai főosztályának vezérigazgatója a pekingi nemzetközi repülőtéren újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy országa “megfelelő körülmények között” kész párbeszédet folytatni az amerikai kormányzattal.

Nem világos, hogy a phenjani illetékes ezzel a kijelentéssel arra utalt-e, hogy az észak-koreai kommunista vezetés felújítaná az atomprogramjával kapcsolatos tárgyalásokat. Phenjan eddig kategorikusan elutasította, hogy lépéseket tegyen atomprogramjának felszámolására, sőt mi több, nemrég arra figyelmeztetett, hogy “bármely pillanatban” készen áll arra, hogy végrehajtsa újabb, immár hatodik kísérleti atomrobbantását – emlékeztetett a Reuters.

A közelmúltban kiéleződött a feszültség az észak-koreai atomprogram, a kísérleti atomrobbantások és rakétakilövések miatt. Donald Trump amerikai elnök ezzel összefüggésben a diplomáciai próbálkozások és a szankciók együttes alkalmazását helyezte kilátásba, de nem zárta ki a katonai megoldást sem. Ennek alátámasztásául egy repülőgép-hordozót vezényelt a térségbe. Legutóbb azonban jelezte, hogy kész lenne találkozni Kim Dzsong Un észak-koreai elnökkel.

A Trump-kormány többször jelezte, hogy elfogyott az Észak-Koreával szemben tanúsított “stratégiai türelem”. Maga Donald Trump egy interjúban világossá tette, hogy szeretné Kína segítségével megoldani az észak-koreai helyzetet, de ha Peking nem segít, az Egyesült Államok egyedül is képes “megoldani a problémát”.

Kapcsolódó cikkeink:

Cso Szon Hui egy észak-koreai küldöttség élén Norvégiában járt, onnan hazatérőben állt meg a pekingi repülőtéren. Az észak-koreai diplomata asszony a norvég fővárosban amerikai szakértőkkel, köztük Suzanne DiMaggióval, az oslói New America agytröszt igazgatójával tárgyalt dél-koreai diplomáciai források szerint.

  • Kína szerepe
Washington már többször kérte Pekinget, zabolázza meg Észak-Koreát. A kérésnek Kína – például észak-koreai szénimportja csökkentésével – megpróbál eleget tenni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Yonhap/Reuters/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »