Az orosz-török-iráni memorandum önállóan is életképes

Egy hónapra van még szüksége a szíriai polgárháborús konfliktus rendezését garantáló országoknak ahhoz, hogy kijelöljék a megállapodásukban lefektetett biztonsági övezetek határait – közölte szombaton az orosz külügyminisztérium, közzétéve egyúttal a május 4-én Asztanában aláírt és még aznap életbe lépett orosz-török-iráni memorandum szövegét.

A külügyi tárca közleménye szerint a megállapodást aláíró garantáló országok június 4-ig tervezik elkészíteni az úgynevezett feszültségcsökkentési övezetek és biztonsági sávok térképét, valamint megtenni a fegyveres ellenzék alakulatainak a terrorista csoportoktól való elválasztásához szükséges lépéseket.

A közzétett memorandumot ismertető TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a feszültségcsökkentési övezeteket Idlíb tartományban és a szomszédos tartományok (Aleppó, Latakíja és Hama) egyes részein, a Homsz tartomány északi részének egyes körzeteiben, a Damaszkusz elővárosaként emlegetett Kelet-Gútában, illetve az ország déli részén, Deraa és el-Kuneitra tartományok meghatározott körzeteiben alakítanák ki.

A feszültségcsökkentési övezetek határai mentén biztonsági sávokat alakítanak ki, ahol áteresztő pontokat állítanak fel a civil lakosság és a humanitárius segélyszállítmányok mozgásának biztosítására, valamint tűzszüneti ellenőrző pontokat hoznak létre.

Május 6-tól tilalom lépett életbe a szembenálló felek számára minden katonai tevékenységre vonatkozóan, beleértve a légierő műveleteit is. Ennek ellenére a damaszkuszi rezsim erői és a lázadók közötti összecsapásokat jelentett a szíriai polgárháború fejleményeit figyelemmel követő emigráns csoport Hama városának külső övezeteiből és a kormányerők ezzel párhuzamosan lőtték a fővároshoz, Damaszkuszhoz közel eső, ellenzéki ellenőrzés alatt álló térségeket is.

Megújították az amerikai-orosz repülésbiztonsági memorandumot
Gennagyij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke és Joseph Dunford, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője telefonbeszélgetésük során megerősítette, hogy készek teljes körűen megújítani a 2015 októberében aláírt dokumentumot, amely azt hivatott megakadályozni, hogy a két ország harci gépei konfliktusba kerüljenek a szíriai légtérben. Az orosz fél azt követően függesztette fel a memorandum hatályát, hogy az Egyesült Államok a Hán Sejkún-i vegyifegyver-támadásra hivatkozva csapást mért egy szíriai katonai repülőtérre.

Oroszország, Irán és Törökország emellett megállapodtak arról – áll az orosz külügyminisztérium honlapján közzétett dokumentumban -, hogy minden szükséges lépést megtesznek a terrorizmus elleni harc érdekében úgy a kijelölt övezetekben, mint azok határain kívül. Mindennek megvalósítására a garantáló felek tíz napon belül közös munkacsoportot alakítanak.

A memorandum fél éves időszakra szól, amely újabb fél évvel automatikusan meghosszabbítható lenne. Amint azt Alekszandr Lavrentyev, az orosz elnök szíriai különmegbízottja megjegyezte, a dokumentum meghatározatlan idejűvé is válhat.

Lavrentyev pénteken kijelentette, hogy a feszültségcsökkentés övezeteinek létrehozásához nincs szükség ENSZ BT-határozatra. Mint mondta, az asztanai formátum önálló mechanizmus, amelynek három kezes országa képes önálló döntéshozatalra és a végrehajtás ellenőrzésére is. Az asztanai tárgyalásokba bevont ellenzéki csoportok egy része ugyanakkor tiltakozott a biztonsági övezetek létrehozása ellen, mert azok szerintük az ország területi egységét fenyegetik, mások pedig elutasították, hogy a szíriai polgárháborúba Damaszkusz oldalán aktívan beavatkozó Irán a garantáló államok között legyen.

Forrás: MTI/TASZSZ/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »