Megint nem jött össze a tűzszünet Szíriában

Néhány órával életbe lépése után megsértették a fegyvernyugvást szombaton a nemzetközi megállapodásban kijelölt szíriai biztonsági övezetekben – közölte a szíriai polgárháború fejleményeit figyelemmel követő emigráns csoport.

A kazah fővárosban, Asztanában csütörtökön írták alá azt az orosz-török-iráni memorandumot, amelynek értelmében négy biztonsági övezetet jelöltek ki a civil lakosság védelmére Szíria északi, középső és déli részében. A fegyvernyugvás formálisan pénteken éjfélkor lépett életbe.

Mint azt a harci cselekményeket nyomon követő londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) közölte, a szíriai kormányerők szombat reggel tüzérségi tűz alá vették az ellenzéki erők kezén lévő Latamana városát, amely a közép-szíriai Hama tartomány északi szélén található.

Az OSDH a damaszkuszi rezsim erői és a lázadók közötti összecsapásokat jelentett Hama városának külső övezeteiből és a kormányerők ezzel párhuzamosan lőtték a fővároshoz, Damaszkuszhoz közel eső, ellenzéki ellenőrzés alatt álló térségeket is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az OSDH közlésében említett helyszínek az úgynevezett „feszültségcsökkentési övezetekhez” tartoznak, amelyeknek kijelölését a szíriai kormány is támogatta. Az ellenzék egy része ugyanakkor nem fogadta el, hogy a polgárháborús konfliktusba Damaszkusz oldalán beavatkozó Irán a megállapodást garantáló államok között legyen.

Az övezeteket Idlíb tartományban, a Homsz városától északra eső térségben, Kelet-Gútában, és az ország déli felében alakítanák ki először egy fél éves időszakra, amely újabb fél évvel meghosszabbítható lenne. A megállapodás részleteit még nem dolgozták ki teljesen. Orosz illetékesek szerint még legalább egy hónapig tart, amíg ez megtörténik és a biztonsági övezetek teljes egészében betöltik a szerepüket.

Megfigyelők arra figyelmeztetnek, hogy a tervnek vannak hiányosságai, így például nem tartalmaz egyértelmű megoldást a fegyvernyugvás megsértése esetére. A szíriai légtér meglehetős zsúfoltsága is megakadályozhatja azt, hogy a megállapodás életképes legyen. A megállapodás szerint a biztonsági övezetek felett nem repülhetnek katonai repülőgépek, de egyelőre nem tisztázott, hogy a tilalom hogyan érinti az amerikai vezetésű koalíció légicsapásait, amelyekkel a megállapodással nem érintett iszlamista csoportokat támadja.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »