A kibertámadások fő gyanúsítottja majdnem mindig Oroszország

Egy számítógépes vírusok elhárításával foglalkozó japán cég keddi jelentése szerint Oroszországhoz köthető hackerek célpontjává vált Emmanuel Macron centrista francia elnökjelölt.

A választási kampány „digitális” főnöke, Mounir Mahjoubi már hétfőn megerősítette, hogy behatolási kísérleteket észleltek, de azt mondta, hogy sikerült visszaverni őket. A dolog komoly, de kár nem történt – mondta. A próbálkozások tavaly december óta folynak – tette hozzá.

A két legerősebb elnökjelölt – Macron és a szélsőjobboldali Marine Le Pen – versenye a választás május 7-i második fordulójában dől el. A Trend Micro japán cég szerint a Pawn Storm nevű csoport próbálkozott Macron kampánystábja adatainak a megszerzésével. A vállalat egy kormányt sem tett felelőssé, viszont amerikai kémelhárító körökben úgy vélik, hogy a Pawn Storm és a hozzá hasonló Fancy Bear vagy az APT28 az orosz hírszerzés fegyvere.

Francia hivatalos források óvatosabbak, mint az amerikaiak, ezért többször is visszautasították, hogy megmondják, szerintük ki a felelős.

  • Nemrég írtuk:

Moszkva tagad

Oroszországnak nincs köze sem az Emmanuel Macron francia elnökjelölt En marche (Indulás!) mozgalmának kampányközpontja, sem az Angela Merkel német kancellár pártja, Kereszténydemokrata Unió (CDU) szerverei ellen intézett hackertámadásokhoz – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője újságíróknak kedden Ribinszkben.

Peszkov közölte, hogy Moszkva rendkívül hálás lenne, ha elküldenék számára a vonatkozó információt, és ha ellenőrizhetné azt. „Azért, mert ez (az információ) egyelőre nem több személytelen, csupán kitalációra épülő álhírnél” – mondta.

A francia elnökválasztás első fordulójában az első helyen végzett Macron kampányfőnöke, Richard Ferrand korábban azt állította, hogy az En marche mozgalom weboldalát hackertámadások érték. A kampányfőnök azt gyanítja, hogy e támadások mögött Oroszország állt.

Moszkvát a tavalyi amerikai elnökválasztással kapcsolatban is azzal vádolták meg, hogy köze volt Hillary Clinton pártja, a Demokrata Párt vezetése szervereinek feltöréséhez. Az orosz vezetés azt az állítást alaptalannak minősítette.

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »