A dánoknak is meggyűlt a bajuk az orosz hackerekkel

Orosz hackerek tavaly és tavalyelőtt feltörték a dán védelmi minisztérium számítógépes rendszerét, és hozzájutottak a tárca alkalmazottjainak elektronikus levelezéséhez – közölte Claus Hjort Frederiksen védelmi miniszter.

A tárcavezető a Berlingske című lapban és Ritzau hírügynökségben vasárnap megjelent interjújában beszélt erről. Hírügynökségek emlékeztetnek, hogy a NATO-tag Dánián kívül több nyugati ország, így az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia is azzal vádolta Oroszországot, hogy hackertámadásokkal próbálja befolyásolni a választásokat.

A dán védelmi minisztérium hírszerző szolgálata egy korábbi jelentésében közölte, hogy „egy külföldi szereplő” kémkedett a dán hatóságok ellen, és hozzáfért nem bizalmas anyagokhoz. A jelentésben nem volt megnevezve a kémkedés mögött álló ország, de a védelmi miniszter az interjújában nevén nevezi Oroszországot.

„Ez a hackertámadás a hírszerző szolgálatokhoz vagy az orosz kormány központi elemeihez köthető. A távoltartásuk folyamatos harcot igényel” – fogalmazott a tárcavezető, aki szerint Oroszország „nagyon agresszív” magatartást tanúsít. A Kreml egyelőre nem reagált a vádakra.

Frederiksen szerint azért tudták kivitelezni a kibertámadást, mert a tárcájánál nem védték kellőképpen a nem titkosított adatokat tartalmazó elektronikus levelezést, de – tette hozzá – azóta orvosolták ezt.

A Berlingske szerint a hackerek nem jutottak hozzá ugyan bizalmas információkhoz, de kárt okozhattak a dán hadseregnek, és a beszerzett információkat akár kémek beépítéséhez is felhasználhatják.

A kibertámadást végrehajtó csoport APT28 vagy Fancy Bear név alatt futott – ugyanez a hackercsoport hatolt be tavaly az amerikai Demokrata Párt szervereire.

A Kreml hétfőn kategorikusan visszautasította, hogy feltörték volna a dán hadsereg rendszerét. Mint Moszkvában fogalmaztak: Oroszország nem foglalkozik számítógépek feltörésével. Egyúttal a francia elnökválasztásra is utalva leszögezték, hogy a Kreml soha nem avatkozott be más országok választásaiba.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters/AFP/Hszinhua

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »