Az oroszoknak kész tervük volt az amerikai elnökválasztás befolyásolására

Tervet dolgozott ki egy orosz kormányzati kutatóintézet arra, hogy miképp lehet Donald Trump javára fordítani a 2016-os amerikai elnökválasztások kampányát vagy aláásni a választóknak az amerikai választási rendszerbe vetett bizalmát – mondta el a Reuters hírügynökségnek három jelenlegi és négy volt amerikai tisztségviselő.

A tisztviselők két, az orosz agytröszttől származó bizalmas dokumentumról beszéltek, amelyek felvázolták az ehhez szükséges eszköz- és érvrendszert, s ezek alapján az amerikai hírszerző ügynökségek arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszország intenzív erőfeszítéseket tett, hogy beavatkozhasson a november 8-i választásokba. Amerikai hírszerzési vezetők a választások után megszerezték a szóban forgó moszkvai központú Stratégiai Tanulmányok Orosz Intézete által összeállított dokumentumokat.

Az intézetet az orosz külföldi hírszerzés nyugállományú vezetői irányítják, Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalának a kinevezésével.

A cselekvési terv készült el elsőként

Az első dokumentum egy tavaly júniusban készült cselekvési terv, amelyet az orosz kormány legmagasabb szintű vezetőihez juttattak el, de nem konkrét személyeknek címezve.

Ez azt javasolta a Kremlnek, hogy indítson propagandakampányt a közösségi média és a külföldre sugárzó orosz állami finanszírozású médiumok felületein, arra bátorítva az amerikai szavazókat, hogy olyan elnököt válasszanak, aki Oroszországgal szemben enyhébb irányvonalat követ majd, mint a távozó Barack Obama elnök kormánya – mondta el a hét amerikai tisztségviselő.

A második dokumentum Clinton esélyeire figyelmeztet

Az intézet egy második, októberben elkészült dokumentuma, amelyet az előzővel azonos körhöz juttattak el, arra figyelmeztetett, hogy valószínűleg Hillary Clinton demokrata elnökjelölt fogja megnyerni a választásokat. Érvelése szerint ezért Oroszország jobban tenné, ha felhagyna Trump-barát propagandájával, s ehelyett fokozná a választási csalásokról szóló üzeneteit, megpróbálva aláásni az amerikai választási rendszer legitimitását, és rossz hírét kelteni Clintonnak, hogy aláássák az elnökségét.

  • Putyin tagadta a vádakat
Az orosz elnök korábban tagadta, hogy Moszkva beavatkozott volna az amerikai választásokba. Putyin szóvivője és az orosz intézet nem reagált a Reuters megkeresésére.

Az Obama-kormány alapvetően e két dokumentum alapján jutott arra a következtetésre, hogy Oroszország hamis híresztelésekből álló “fake news”-kampányt folytatott, és kibertámadásokat hajtott végre a Demokrata Párt csoportjai, illetve Clinton kampánystábja ellen. “Putyin mindvégig szem előtt tartotta a célt, és arra kérte az intézetet, hogy vázoljon fel neki egy cselekvési tervet” – mondta a hírügynökség egyik forrása, az amerikai hírszerzés egyik volt magas rangú tisztségviselője.

Kapcsolódó cikkeink:

Eddig nincs nyilvános bizonyíték az amerikai-orosz összejátszásról

Trump azt hangoztatta, hogy Oroszország törekvései nem voltak hatással az elnökjelöltek versengésének kimenetelére. A vonatkozó kongresszusi és FBI-vizsgálatok pedig mindeddig nem eredményeztek nyilvános bizonyítékokat arra, hogy Trump munkatársai összejátszottak volna az orosz erőfeszítésekkel.

A Reuters jelentésének forrásai közül négyen azt mondták, hogy a júniusban készült orosz cselekvési terv azoknak az erőfeszítéseknek a kiszélesítését szolgálta, amelyeket a Putyin-adminisztráció még 2016 márciusában indított el. A Kreml abban a hónapban utasította az állami támogatású médiumokat, köztük a külföldre sugárzó Russia Today hírtévé és a Sputnik hírügynökség platformjait, hogy készítsenek pozitív hangvételű riportokat Trump elnöki törekvéseiről.

A Russia Today nem reagált a Reutersnek a dokumentumokkal kapcsolatos megkeresésére, a Sputnik egy szóvivője pedig egy e-mailben “teljes hazugsághalomnak” titulálva utasította vissza azokat az állításokat, melyek szerint részt vett volna egy, a Kreml irányította kampányban.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Közúton kinyíltak a magyar határok

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki - a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva - Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Read More »

Piaci körkép: ma is lefelé próbálkozik a DAX

Enyhe mínuszt mutatnak a főbb európai indexek szerdán, a kereskedés laposan kezdődött, de később ereszkedni kezdtek az árfolyamok. A Daimler a saját akkumulátorgyártás lehetőségeit vizsgálja, mivel a Daimler és a Farasis Energy által 2019-ben megkötött megállapodás akadozik.

Read More »