A lítium nagyhatalommá teheti Csehországot

A lítium iránti ipari kereslet rohamos növekedése újraéleszti a bányászatot a csehországi Érchegységben.

Az eredetileg az elektronikai eszközök akkumulátoraiban használt lítium iránti ipari kereslet ugrásszerűen megnőtt az elektromos autók elterjedésével párhuzamosan. Olyannyira, hogy az amerikai Tesla például már Európában is tervez építeni egy akkumulátorgyártó üzemet az ötmilliárd dolláros költséggel Nevadában épülő Gigafactory után.

Európában két nagy jelentősebb lítium lelőhely van, az egyik a csehországi Érchegységben, mintegy 1,2-1,4 millió tonna, a másik Szerbiában, nagyjából egymillió tonna. A cseh geológiai kutatóintézet felmérései szerint a érchegységi készletek zöme a cseh-német határon fekvő Cinovec bányaváros közelében található. Az 1378 óta működő cinoveci ón- és wolframbányákat 1991-ben zárták be, mert gazdaságtalanná váltak.

A csehországi készletek feltárásának kizárólagos jogával az ausztrál European Metals Holdings (EMH) vállalat rendelkezik, miután 2014-ben felvásárolta a cseh Geomet vállalatot. A londoni és a sydneyi tőzsdén jegyzett EMH részvényének árfolyama nyolcszorosára emelkedett az elmúlt évben. A cseh érchegységi lelőhelyek egy része német területre húzódik át, ahol viszont a kanadai Bacanora rendelkezik kitermelési koncesszióval.

Keith Coughlan, az EMH vezérigazgatója közölte, hogy évi 3800 tonnás lítium termelési kapacitással a következő években meg fogják nyitni a cinoveci bányákat, amely az öt legnagyobb lítium termelő közé emeli majd a Cseh Köztársaságot.

Az U.S. Geological Survey (USGS) kimutatása szerint a legnagyobb lítium termelő Ausztrália 14,3 ezer tonnával 2016-ban, a második Chile 12 ezer tonnával, a harmadik Argentína 5,7 ezer tonnával, míg Kína, a legnagyobb lítium felhasználó kétezer tonnát termelt. A globális lítium termelés 35 ezer tonna volt 2016-ban, 12 százalékkal több, mint az előző évben.

A csehországi lítium érc alacsonyabb koncentrációban tartalmaz ugyan lítiumot mint a többi nagy lelőhely, de viszonylag egyszerű és környezetbarát eljárással kitermelhető. Ellentétben azonban a világ többi nagy lelőhelyével kiépített és működő infrastruktúrával rendelkező területen fekszik vasúti pályát is beleértve, ráadásul potenciális felhasználók közvetlen közelében.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/AP

Felkapott hírek

Friss hírek

Brüsszel, 2017. december 8.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke fogadja Theresa May brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2017. december 8-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Másfél év telt el és a neheze még hátravan: itt tart most a Brexit

London várakozásához képest kéthónapos késéssel, de megszületett a brit kormány által várva várt döntés: az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján az unióban maradó tagállamok állam- és kormányfői úgy döntöttek, hogy el lehet kezdeni a brit EU-tagság megszűnéséről folyó tárgyalássorozat második szakaszát, amelynek elsődleges célja a Brexit utáni kapcsolatrendszer kialakítása.

Read More »