Dél-Korea is ballisztikus rakétát tesztelt elrettentés gyanánt

Dél-Korea sikeres kísérletet hajtott végre egy saját gyártmányú, 800 kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétával, amellyel egész Észak-Korea területe elérhető – adta hírül csütörtökön a helyi média.

Egy magas rangú dél-koreai tisztségviselő szerint a rakéta sikeres tesztje komoly elrettentő erővel bír. A fegyvert a sikeres kísérlet után még idén hadrendbe állíthatják – írta a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Szöul 2016 júniusában két másik, saját gyártmányú, 500 kilométeres hatótávolságú rakétát tesztelt, amely egy tonnáig „terhelhető” robbanótöltettel.

Megfigyelők szerint a dél-koreai kísérlet válasz arra, hogy Észak-Korea előző nap ballisztikus rakétát lőtt ki keleti partvidékének északi részéről, Sinpo kikötővárosból. A vélhetőleg KN-15-ös – más források szerint Scud-ER – típusú, közepes hatótávolságú rakétával problémák adódtak, mert 60 kilométer megtétele után a Japán-tengerbe csapódott.

Dél-Koreában több ezer amerikai katona állomásozik, és Washington Szöul megbízható szövetségesének számít. Szöul 2012-ben megegyezést kötött Washingtonnal arról, hogy csaknem megháromszorozza saját fejlesztésű ballisztikus rakétáinak hatótávolságát annak érdekében, hogy hatékony választ adhasson az észak-koreai fenyegetésekre.

Az észak-koreai atomprogram és ballisztikus rakétaprogram jelentette kihívás lesz az egyik fő témája Donald Trump amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai vezető csütörtöki floridai találkozójának.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP/Yonhap

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »