Trump az Iszlám Állam megsemmisítését ígéri

Az Egyesült Államok és szövetségesei megsemmisítik az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet  – hangsúlyozta Donald Trump amerikai elnök a II. Abdalláh jordániai királlyal tartott közös sajtótájékoztatóján szerdán Washingtonban. Trump szerint a Szíriában történt vegyifegyver-támadás  megváltoztatta  a Bassár el-Aszad  szíriai elnökkel kapcsolatos nézeteit.

A Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtótájékoztatón az amerikai elnök hitet tett amellett, hogy a terrorszervezet megsemmisítésével „megvédi a civilizációt” is, s ebben a küzdelemben álláspontja szerint „egyszer s mindenkorra” vezető szerepet visz a jordániai uralkodó is.

II. Abdalláh ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy Donald Trump elkötelezte magát a palesztin-izraeli konfliktus megoldása mellett, s reményét fejezte ki, hogy az arab békekezdeményezés lehetőséget nyújt a „történelmi megbékélésre” palesztinok és izraeliek között”.

Donald Trump és II. Abdalláh a sajtóértekezlet előtt mintegy kétórás négyszemközti megbeszélést folytatott. A tárgyalások tartalmáról nem adtak ki közleményt, s a találkozó előtti rövid sajtónyilatkozatban sem szerepeltek a tárgyalás előre jelzett témái, köztük például a palesztin-izraeli konfliktus. Trump a szíriai Idlíb tartományban elkövetett gáztámadást „rémisztőnek” és „elmondhatatlannak” nevezte, azt egyúttal az emberiség elleni támadásként minősített.

A tárgyalások utáni sajtótájékoztatón a két politikus válaszolt a kérdésekre is. Trump ismételten leszögezte, hogy az Egyesült Államok – szövetségeseivel összhangban – elítéli a szíriai gáztámadást.

Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a Barack Obama vezette előző amerikai kormányzatnak meglett volna a lehetősége, hogy cselekedjék, amikor Szíria először hajtott végre vegyifegyver-támadást, ám Washington akkor nem tett semmit. A jelenlegi amerikai kormányzat várható lépéseiről azonban nem kívánt nyilatkozni, mint fogalmazott: soha nem fedi fel előre a követendő katonai lépéseket.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az őt személy szerint  rendkívüli módon megrendítő gáztámadás megváltoztatta az Aszad szíriai elnökkel kapcsolatos nézeteit. Bassár el-Aszad szerinte több alkalommal is átlépte a határt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Egy gyümölcsöző kapcsolat kezdete?

Az amerikai elnök kiemelte, hogy kormányzata elkötelezett a Jordániával fenntartott kapcsolatok erősítésében, s hangsúlyozta azt is, hogy – mivel a hasemita királyság a szíriai háború miatt kialakult menekültválság megoldásában oroszlánrészt vállal – az amerikai kormányzat további anyagi segítséget nyújt a menekültválság enyhítéséhez Ammánnak.

A jordániai uralkodó hangsúlyozta, hogy az arab és muszlim államoknak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban a nemzetközi közösség mögött kell állniuk, majd kitért a palesztin-izraeli békefolyamat újraélesztésének lehetőségére. Leszögezte, hogy nagyra becsüli és „rendkívül bátorítónak” tartja Trump elnök elkötelezettségét az ügyben.

Hangsúlyozta egyúttal: az arab országok készek arra, hogy mindent megtegyenek e béketárgyalások felújítása, a palesztinok és az izraeliek tárgyalóasztalhoz ültetése érdekében. Ehhez álláspontja szerint kiváló alap az Arab Liga legutóbbi békekezdeményezése.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »