A Brexit miatt Brüsszelbe menekül a Lloyd’s biztosítótársaság

A londoni székhelyű Lloyd’s brit biztosítótársaság megerősítette azon szándékát, hogy Brüsszelben nyit irodát Nagy-Britannia unióból való kilépése miatt – közölte Johan Van Overtveldt belga pénzügyminiszter csütörtökön.

A La Libre Belgique belga napilap beszámolója szerint Overtveldt kiemelte, a brit biztosítóház és a belga kormány hónapok óta tartó egyeztetésének eredménye azt mutatja, hogy Brüsszel pozíciója, mint pénzügyi központ erősödik. Ez üzenet és inspiráló hatással lehet más biztosítótársaságok és pénzügyi intézmények számára is – tette hozzá.

Charles Michel belga miniszterelnök nagyszerű hírnek nevezte a brit biztosító bejelentését, amely véleménye szerint Belgium hitelességét erősíti.

A napilap arra emlékeztetett, hogy a biztosítóház a tavaly júniusban az unióból való kilépésről tartott és a kilépéspártiak győzelmével végződött brit népszavazást követően jelentette be, hogy fiókintézményt hoz létre a kontinensen. A brüsszeli iroda létrehozása azt jelenti, hogy a Lloyd’s az úgynevezett „kemény Brexit”-re készül, vagyis a szigetország kivonulására a belső piacról szabadkereskedelmi egyezmény nélkül.

A BBC televízió szerint a kontinensen létrejövő leányvállalat létrehozásával a 329 éves brit biztosítóház célja, hogy elkerülje az európai üzletek elvesztését. A tervek szerint mintegy száz alkalmazottat foglalkoztató brüsszeli iroda a Lloyd’s bejelentése szerint várhatóan 2019. január 1-jén kezdi meg működését – tájékoztatott a hírportál.

A brit kormány szerdán küldte meg értesítését Brüsszelbe a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról. Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – a kilépési folyamatot. Kétéves határidőt szab a tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokra. Eszerint a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »