Nagy a barátság Oroszország és Irán között

Oroszország, Irán és Törökország kezesként való fellépése az asztanai tárgyalásokon jelentősen hozzájárult a szíriai politikai rendezés előmozdításához – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnök az iráni hivatali partnerével, Haszan Róhánival folytatott keddi moszkvai tárgyalásai után.

Közös sajtótájékoztatójukon Róháni kijelentette, hogy az egyeztetések a kazah fővárosban folytatódni fognak. Az iráni államfő ugyanakkor nem nevezte meg a következő forduló időpontját.

Putyin szavai szerint az orosz és az iráni álláspont számos világpolitikai kérdésben meglehetősen közel áll egymáshoz, és a két ország, amely egyeztetést folytat az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front terrorszervezetek elleni fellépésben (utóbbi a Dzsabhat Fatah as-Sámra csoport korábbi neve), tovább fogja mélyíteni az együttműködését a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

Róháni elmondta, hogy a moszkvai csúcson Szíria mellett a jemeni válság is téma volt. A két vezető elítélte továbbá az Andrej Karlov ankarai orosz nagykövet életét követelő aljas terrortámadást. A tárgyalásokról kiadott közös közleményben hangot adtak aggodalmuknak a dzsihadista terrorizmus megerősödése miatt, és hangsúlyozták, hogy a fenyegetés ellen Oroszország és Irán kettős mérce alkalmazása nélkül fog küzdeni.

Az orosz elnök a sajtótájékoztatón elismeréssel tett említést arról, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom az elmúlt év folyamán 70 százalékkal bővült. A további növekedés elősegítése érdekében lehetőségként említette meg a nemzeti fizetőeszközben való elszámolás, valamint az Eurázsiai Gazdasági Unió és az Irán közötti szabad kereskedelem bevezetésének lehetőségét.

Közölte, hogy a felek között egyeztetés folyik a busehri nukleáris erőmű második és harmadik energiablokkjának megépítéséről. Putyin szerint az orosz-iráni nukleáris együttműködés szigorúan összhangban áll a nemzetközi joggal, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) követelményeivel és az iráni nukleáris program békés jellegének megőrzéséről megkötött nemzetközi megállapodással.

A moszkvai csúcs alkalmából 16, zömmel energetikai témájú kétoldalú együttműködési megállapodást írtak alá a felek. Megegyeztek egyebek között az együttműködésnek az olajkitermelés csökkentése terén, a globális energiapiac stabilizálása érdekében valócsökkentéséről.

A Roszatom és az Iráni Atomenergia-szervezet nukleáris anyagok szállításáról kötött megállapodást. A Gazprom és a Nemzeti Iráni Olajtársaság a gázipari együttműködésről, a két ország energiaügyi minisztériuma pedig a villamosenergia-kereskedelemről szóló memorandumot írt alá. Eldőlt továbbá, hogy orosz geológusok részt vesznek majd a további iráni gázkészletek feltárásában.

Az orosz és az iráni szakvállalat iráni vasútvonalak villamosításáról, valamint orosz mozdonyok szállításáról állapodott meg. A szervezett turistacsoportok vízummentesen kereshetik majd fel egymás országát. Emellett a jogsegély- és sportügy területén való együttműködésről is írtak alá dokumentumot.

Friss cikkünk a témában: Moszkva megbízható Amerika-ellenes partnert lát Iránban

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »