Le Pen: Az EU el fog pusztulni

Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldal elnökjelöltje egy vasárnapi kampányrendezvényen azt mondta, hogy az Európai Unió előbb-utóbb el fog tűnni. Ezen kívül megígérte, hogy amennyiben megválasztják, megvédi Franciaországot a globalizációtól.

Le Pen, a bevándorlás-ellenes, euroszkeptikus Nemzeti Front vezetője Donald Trump amerikai elnök győzelmén, valamint a Brexit-szavazás eredményén felbátorodva kijelentette: a francia választás lesz a következő lépés abban a folyamatban, amit ő csak az „emberek globális lázadásának” nevez.

„Az Európai Unió el fog pusztulni, mert az emberek többé nem ezt akarják. Az arrogáns és uralkodó birodalmak arra vannak kárhoztatva, hogy elbukjanak”

– mondta Le Pen a kampányrendezvényen. A Nemzeti Front jelöltje szerint az Európai Uniót az „Emberek Európájára” kell lecserélni.

„Eljött az idő, hogy legyőzzük a globalistákat” – tette hozzá, hazaárulással vádolva legfőbb riválisait, a centrista Emmanuel Macront, valamint a konzervatív Francois Fillont EU-párti programjaikért.

Le Pen, aki a tavaszi elnökválasztás egyik esélyesének számít, népszavazásra bocsátaná Franciaország EU-tagságát, mert szerinte meg kell adni az embereknek a lehetőséget a választásra. Továbbá úgy gondolja, hogy az uniós tagság megfosztotta Franciaországot az autonómiájától, beleértve a bevándorlási kérdéseket, valamint a monetáris- és a fiskális politikát. A Nemzeti Front elnöke egyébként arra számít, hogy a Brexit előbb-utóbb „dominó effektushoz” fog vezetni.

A közvélemény-kutatások egy ideje már azt hangoztatják, hogy Le Pen jól fog teljesíteni a francia elnökválasztás április 23-ai első fordulójában, a második fordulóban azonban vereséget fog szenvedni Macronnal szemben. Ám a nagyszámú bizonytalan szavazó miatt az eredményt még most sem lehet biztosra megjósolni, ezért a legesélyesebb jelöltek számára kulcsfontosságú lesz, hogy minél több embert tudjanak megmozgatni és szavazásra bírni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »