Tillerson kihagyja az első NATO-csúcsát, de Oroszországba azért ellátogat

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter nem megy el áprilisban a NATO-tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozására, helyette a kínai elnök amerikai látogatásán fog részt venni – értesült amerikai kormányzati forrásoktól a Reuters brit hírügynökség kedd hajnalban. Az áprilisi lenne Tillerson első brüsszeli NATO-tanácskozása külügyminiszterként.

A Reuters úgy tudja, Rex Tillerson áprilisban Moszkvába látogat, s amerikai forrásokra hivatkozva azt írja: több NATO-tag emiatt úgy érezheti, Washington Moszkvát saját szövetségesei elé helyezi, és Trump a nagyhatalmakkal kötendő amerikai alkukat előrébb valónak tartja azoknál a kisebb országoknál, amelyek biztonságát Washington szavatolja.

A NATO külügyminiszterei április 5-én és 6-án tanácskoznak Brüsszelben. Hszi Csin-ping kínai elnököt pedig április 6-án és 7-én látja vendégül Donald Trump floridai luxusszállójában, a Mar-a-Lagóban, amelyet előszeretettel nevez téli Fehér Háznak.

Mark Toner külügyi szóvivő egyelőre nem erősítette meg a Reuters értesülését. Két amerikai tisztviselő viszont már Tillerson moszkvai útjának dátumát is tudni véli: az amerikai külügyminiszter várhatóan április 12-én utazik az orosz fővárosba.

Tillerson áprilisban a G7-csoport külügyminisztereinek olaszországi tanácskozására, majd Oroszországba utazik – erősítette meg az amerikai diplomáciai tárca a TASZSZ orosz hírügynökségnek. A minisztériumban elmondták, hogy jövő szerdán Tillerson csaknem az összes NATO-tagállambeli hivatali partnerével találkozik majd az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen létrehozott koalíció tanácskozásán. Ugyanitt Ukrajna képviselőivel is találkozni fog. A NATO külügyminiszteri tanácsán az Egyesült Államokat Tom Shannon, a tárca politikai ügyekben illetékes államtitkára képviseli majd.

Oroszország egyelőre hallgat

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő sem cáfolni sem megerősíteni nem kívánta a Tillerson áprilisi moszkvai látogatásával kapcsolatos hírt, ugyanakkor csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy az „érzékeny információk” folyamatosan kiszivárognak Washingtonban.

„Az amerikai politikai elitnek ideje tisztáznia, hogy ismét ‘orosz hackerek’ törték-e fel a(z amerikai) külügyminisztérium szervereit, avagy mégiscsak amerikai eredetű az informatikai biztonság elleni fenyegetés az Egyesült Államokban” – fogalmazott.

Trump korábban többször méltatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Rex Tillersonnak pedig szenátusi meghallgatásán kellett magyarázkodnia amiatt, hogy az ExxonMobil vezetőjeként jó viszony ápolt az orosz kormánnyal, s még állami kitüntetést is kapott Oroszországban.

A Reuters azt írja: a Trump-kormány bármely magas rangú tagjának oroszországi utazását kiemelt figyelem fogja követni, miután az FBI igazgatója a washingtoni törvényhozásban bejelentette, a Szövetségi Nyomozó Hivatal vizsgálja, hogy összejátszott-e Trump kampánycsapata Oroszországgal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »