Az oroszok is beálltak az USA által támogatott YPG mellé

Oroszország megegyezett a szíriai kurdokkal katonai támaszpont felállításáról Szíria északkeleti részén, amelyet a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd szervezet tart ellenőrzése alatt – adta hírül hétfőn a kurd milícia szóvivője.

A megállapodás szerint a bázison az YPG harcosai orosz kiképzést kapnak a terrorizmus elleni harc jegyében. A maga nemében első ilyen megállapodást vasárnap kötötték, és már érkeztek is orosz katonák Afrin tartományba, Dzsandariszba csapatszállító- és páncélozott járművekkel a tervezett támaszpont környékére – áll a szóvivő írott nyilatkozatában.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Alakul a török-amerikai szembenállás Szíriában

Növelték az amerikai katonák létszámát Szíriában

Most éppen a szír kormányerőket lövik a törökök, a kurdok miatt

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy a megállapodást Törökország valószínűleg nem nézi jó szemmel, mivel Ankara a Népvédelmi Egységekre úgy tekint, mint az általa terrorista szervezetnek bélyegzett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) részére, és a török-szír határ mentén támadást indított, hogy megakadályozza az YPG további térnyerését.

A kialakult helyzet további érdekessége, hogy Washington az egyik leghatékonyabb szövetségesének tekinti a szíriai kurd fegyvereseket az Iszlám Állammal szemben és azt szeretné, ha az YPG csatlakozna a Törökországgal közösen tervezett hadművelethez. Törökország ugyanakkor terrorszervezetként tartja nyilván az YPG-t és attól tart, hogy a határ szíriai oldalán megerősödő kurdok a törökországi kurd autonómiatörekvéseket is felélénkítik.

Moszkva ugyanakkor azt közölte, hogy nem tervezi új orosz katonai támaszpont létesítését Szíriában. A védelmi minisztérium – ugyancsak írott – nyilatkozata szerint Oroszország csupán a tűzszüneti és béketárgyalások otthonául szolgáló központjának egy szekcióját telepíti Afrin közelébe, de még Aleppó tartományban, hogy megelőzze a fegyvernyugvás megsértését.

Forrás: MTI / Reuters / Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »