Ausztrália megfenyegette a gázcégeket

Matthew Canavan, Ausztrália erőforrásokért felelős minisztere azt mondta vasárnap: a kormány lépéseket fog tenni, hogy elhárítsák az energiahiányt, amennyiben a gázszolgáltatók nem fokozzák az ellátást az ország belföldi piacán.

Ausztrália már régóta jó úton halad, hogy a világ legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG) exportőre legyen, azonban az energiapiaci szereplő hazai gázválságra figyelmeztetett 2019-től, amely kiválthatja az iparellátás csökkenését, valamint széleskörű áramkimaradásokkal járhat.

A legnagyobb gázszolgáltatók – köztük az Exxon Mobil Corp és a Royal Dutch Shell, melyeknek nagy mennyiségekről szól az export szerződésük – a héten tárgyaltak a kormánnyal a válságról, és garantálták, hogy biztosítani tudják a szükséges gázt a hazai piacon.

„Ha ez a kötelezettségvállalás nem teljesül, ha nem látunk több gázt, cselekedni fogunk, és a nemzeti érdekeket figyelembe véve fogunk döntéseket hozni, hogy biztosítani tudjuk a nemzet energiaellátását” – nyilatkozta az ABC-nek Matt Canavan, aki részt vett az említett tárgyaláson.

Az Ausztrália energiaellátásával kapcsolatos problémák a múlt héten kerültek reflektorfénybe, amikor Elon Musk, a Tesla milliárdos igazgatója felajánlotta, hogy megoldaná Dél-Ausztrália áramellátási problémáját, mégpedig mindössze száz nap leforgása alatt, 100-300MWh energia tárolására képes akkumulátorok építésével. Sőt mi több, mindezt megfejelte azzal, hogy ha ez nem sikerül, akkor ingyen adja az akkumulátorfarmot.

Dél-Ausztrália ugyanis komoly energiaproblémákkal küzd. Nem elég, hogy az egekben vannak az energiaárak, de még folyamatosan visszatérő áramkimaradásokkal is számolnia kell az ausztrál otthonokban élő embereknek. A Tesla úgy véli, megtudná oldani a kialakult helyzetet.

A gyártók már régóta panaszkodnak a szűk gázellátás és a magas árak miatt, mivel a szolgáltatók az LNG-terminálok ellátására fókuszálnak, melyekkel 20 évre szóló kiviteli szerződéseket kötöttek. A gáztermelők az államot hibáztatják, amiért az sok helyen tiltja a fúrást. Ehhez hozzájön az ország klímapolitikai bizonytalansága, valamint az újabban elég valószínű kőolaj-kitermelés adójának emelkedése. Mindez együttesen nem teszi lehetővé az új gázmezők létrejöttét.

Canavan szerint a vállalatok elkötelezettségükről biztosították az ausztrál kormányt. „Minden nemzet ezt tenné a mi helyünkben. Úgy néz ki, a gázipar megértette ezt” – mondta.

Forrás: Reuters / Guardian

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »