Ausztrália megfenyegette a gázcégeket

Matthew Canavan, Ausztrália erőforrásokért felelős minisztere azt mondta vasárnap: a kormány lépéseket fog tenni, hogy elhárítsák az energiahiányt, amennyiben a gázszolgáltatók nem fokozzák az ellátást az ország belföldi piacán.

Ausztrália már régóta jó úton halad, hogy a világ legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG) exportőre legyen, azonban az energiapiaci szereplő hazai gázválságra figyelmeztetett 2019-től, amely kiválthatja az iparellátás csökkenését, valamint széleskörű áramkimaradásokkal járhat.

A legnagyobb gázszolgáltatók – köztük az Exxon Mobil Corp és a Royal Dutch Shell, melyeknek nagy mennyiségekről szól az export szerződésük – a héten tárgyaltak a kormánnyal a válságról, és garantálták, hogy biztosítani tudják a szükséges gázt a hazai piacon.

„Ha ez a kötelezettségvállalás nem teljesül, ha nem látunk több gázt, cselekedni fogunk, és a nemzeti érdekeket figyelembe véve fogunk döntéseket hozni, hogy biztosítani tudjuk a nemzet energiaellátását” – nyilatkozta az ABC-nek Matt Canavan, aki részt vett az említett tárgyaláson.

Az Ausztrália energiaellátásával kapcsolatos problémák a múlt héten kerültek reflektorfénybe, amikor Elon Musk, a Tesla milliárdos igazgatója felajánlotta, hogy megoldaná Dél-Ausztrália áramellátási problémáját, mégpedig mindössze száz nap leforgása alatt, 100-300MWh energia tárolására képes akkumulátorok építésével. Sőt mi több, mindezt megfejelte azzal, hogy ha ez nem sikerül, akkor ingyen adja az akkumulátorfarmot.

Dél-Ausztrália ugyanis komoly energiaproblémákkal küzd. Nem elég, hogy az egekben vannak az energiaárak, de még folyamatosan visszatérő áramkimaradásokkal is számolnia kell az ausztrál otthonokban élő embereknek. A Tesla úgy véli, megtudná oldani a kialakult helyzetet.

A gyártók már régóta panaszkodnak a szűk gázellátás és a magas árak miatt, mivel a szolgáltatók az LNG-terminálok ellátására fókuszálnak, melyekkel 20 évre szóló kiviteli szerződéseket kötöttek. A gáztermelők az államot hibáztatják, amiért az sok helyen tiltja a fúrást. Ehhez hozzájön az ország klímapolitikai bizonytalansága, valamint az újabban elég valószínű kőolaj-kitermelés adójának emelkedése. Mindez együttesen nem teszi lehetővé az új gázmezők létrejöttét.

Canavan szerint a vállalatok elkötelezettségükről biztosították az ausztrál kormányt. „Minden nemzet ezt tenné a mi helyünkben. Úgy néz ki, a gázipar megértette ezt” – mondta.

Forrás: Reuters / Guardian

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »