Kínai befektetők vennék meg Trump vejének irodaházát

Jared Kushner – aki Ivanka Trump férje és most már egyben az elnök vezető tanácsadója is – családjának cége a kínai Anbang csoportnak adná el manhattani irodaházát. A tranzakció amellett, hogy nemzetbiztonsági aggályokat is felvet, elemzők szerint gyanúsan jó helyzetbe hozza az eladó felet.

Az irodaházat még 2007-ben vásárolta meg Jared Kushner, az akkor rekordösszegnek számító 1,8 milliárd dollárért – ez a befektetése jelentette a kiugrást, amikor a külvárosi apartmanok után a jóval nagyobb presztízsű belvárosi ingatlanpiacon is megvetette a lábát. Aztán jött a pénzügyi válság és ennek eredményeképpen négy évvel később a fizetésképtelenség közelébe került a cég, amikor a Vornado Realty Trust nevű cég 49,5%-os részesedést vásárolt az épületben egy 80 millió dolláros tőkeinjekció fejében. A Vornado később, 2012-ben tovább növelte tulajdonát a földszinti kiskereskedelmi helyiségek megvásárlásával, melyekért már 707 millió dollárt fizetett, részben Kushnernek.

A Vornado most tízszeres haszonnal szállna ki eredeti befektetéséből és kétszeres haszonnal a kiskereskedelmi helyiségek 2012-es vásárlásából, ha az amerikai és a kínai hatóságok engedélyezik az összesen 4 milliárd dollár értékű tranzakciót.

Persze Kushner és családja sem járna rosszul, néhány ingatlanpiaci elemző szerint szokatlanul kedvező kondíciókat kaptak, ugyanis a 400 millió dolláros készpénzes csomag mellé egy visszavásárlási lehetőséggel az új projektben is kapnának 20 százalékos részesedést, egy meglévő, 250 millió dolláros hitelüknek a 80%-át pedig elengednék.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A tervezett tranzakció azonban több oldalról is aggályos. Egyrészt kormányzati szakemberek szerint azzal, hogy Jared Kushner a családjának adta el cégeit annak érdekében, hogy vezető tanácsadói szerepe ne ütközzön korábbi érdekeltségeivel, nem oldotta fel az ellentmondást, mert a Kushner család befektetései annyira szorosan kapcsolódnak, hogy a családon belüli értékesítés nem tekinthető elégséges lépésnek.

Másrészt maga a vevő, a kínai Anbang háttere is kissé kusza, homályos kötődése a kínai állami szférához már korábbi amerikai befektetéseiknél is nemzetbiztonsági kérdéseket vetett fel. A manhattani Waldorf Astoria megvásárlására például megkapták az engedélyt az amerikai hatóságoktól, de a tranzakció után Barack Obama, a korábbi elnök nem volt hajlandó a hotelben megszállni, kémkedési veszélytől tartva.

Ráadásul a kínai hatóságok sem biztos, hogy rábólintanak az egyezségre, ők éppen mostanában szigorították meg a tengerentúli befektetések ellenőrzését és magával Trumppal sem éppen felhőtlen a viszonyuk.

Ha viszont összejön a tranzakció, akkor a kínai Anbang az amerikai elnöki család üzleti partnere lesz.

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek