A palesztinok stratégiai célja egy kétállami megoldás elérése

Jason Greenblatt, Donald Trump amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja kedden első ízben folytatott megbeszélést Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, hogy eloszlassa azokat az aggodalmakat, melyek szerint az új washingtoni kormány az elődjénél nagyobb szimpátiával viseltetik Izrael irányában.

Greenblatt és Abbász tárgyalásaira Rámalláhban, a palesztin kormányzat székhelyén került sor, egy nappal azután, hogy az amerikai diplomata hosszas találkozót tartott Jeruzsálemben Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel.

“Abbász elnökkel megvitattuk, hogyan lehetne haladást elérni a béke irányában, növelni a palesztin biztonsági erők képességeit és véget vetni a bujtogatásnak” – tweetelte a találkozó után a Trump birodalom vezető jogászából elnöki különmegbízottá előlépett Greenblatt.

Az amerikai főkonzulátus közleménye szerint a felek “megerősítették a Palesztin Hatóság és az Egyesült Államok elkötelezettségét amellett, hogy elősegítsék egy valódi és tartós béke létrejöttét Izrael és a palesztinok között”. Abbász pedig újfent kijelentette, hogy a palesztinok stratégiai célja egy kétállami megoldás elérése.

Az izraeli-palesztin béketárgyalások megszakadtak 2014-ben, Trump elnök pedig beiktatása óta kétértelmű nyilatkozatokat tett a kétállami megoldás elképzeléséről, amely az elmúlt két évtizedben az Egyesült Államok térségbeli politikájának alapköve volt.

“A kétállamit és az egyállamit mérlegelve, nekem az tetszik, amelyik mindkét félnek tetszik … bármelyikkel együtt tudok élni” – mondta Trump egy február 15-i sajtótájékoztatón, Netanjahu washingtoni látogatása idején, megrökönyödést keltve szerte az arab világban és több európai fővárosban is. Múlt pénteken azonban Trump lebonyolította a beiktatása óta első telefonbeszélgetését Abbásszal, és meghívta a palesztin elnököt a Fehér Házba.

A keddi közlemény szerint Abbász meggyőződését fejezte ki Greenblattnak, hogy Trump vezetése alatt “lehetséges egy történelmi békemegállapodást” kötni. A felek emellett a palesztin gazdaság erősítését szolgáló terveket vitattak meg, és hangsúlyozták annak a fontosságát, hogy gazdasági lehetőségek nyíljanak meg a palesztinok előtt.

Kapcsolódó cikkünkIzrael nem áll le, újabb telepeslakásokat építenek

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

syria

Elindultak Dúmába az OPCW szakértői

Az OPCW küldöttsége több nap késéssel kezdheti meg helyszíni vizsgálatát a kelet-gútai városban, ahol a nyugati országok szerint a szíriai kormányerők április 7-én vegyi fegyvert vetettek be. A Bassár el-Aszad elnök vezette kormány és Oroszország visszautasítja a vegyifegyver-támadásról szóló állításokat.

Read More »