Ha az EU-n múlik, Ukrajna területe csak zsugorodni fog

További hat hónappal meghosszabbította az Európai Unió azoknak a szankcióknak a hatályát, amelyeket Ukrajna területi épségének megsértése miatt rendeltek el korábban orosz, illetve Moszkva-barát ukrajnai természetes vagy jogi személyekkel szemben – tudatta az uniós tagállamok kormányainak képviselőiből álló tanács sajtószolgálata hétfőn.

Az Európai Unió 150 természetes és 37 jogi személy ellen tartja érvényben a korlátozásokat, amelyek keretében zárolták az érintetteknek az EU-ban lévő vagyonát – ez főként a bankszámláikra, bizonyos esetekben azonban az ingatlanaikra vagy más vagyontárgyaikra is vonatkozik. A természetes személyek ezen túlmenően nem utazhatnak be az unióba.

  • Ukrajna többet veszít
Amíg az EU szankcionál, Vlagyimir Putyin egy olyan rendeletet írt alá, mely legitimizálja az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok hatóságai által kiállított okiratokat. Az okiratokkal a szakadár területek lakói szabadon utazhatnak Oroszországba, munkát vállalhatnak és tanulhatnak is ott.

A donyecki oroszbarát szakadárok vezetője pedig március 3-án bejelentette, hogy megszakít minden kapcsolatot a felkelők ellenőrzése alatt lévő terület és Ukrajna többi része között. A lázadók kezén lévő terület a szénben gazdag Donyec-medencének csak egy kis részét teszi ki, de ott bányásszák az ukrajnai hőerőművek üzemeltetéséhez szükséges antracitot, aminek hiányában Ukrajna jelentős áramkimaradásokkal nézhet szembe, az export elmaradásából származó veszteség pedig a 2 milliárd dollárt is elérheti.
További részletek

A legutóbb szeptemberben meghosszabbított szankciós listán szerepel többek között Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, két védelmiminiszter-helyettes, illetve Arkagyij Rotenberg üzletember, Vlagyimir Putyin elnök korábbi dzsúdópartnere.

Az unió Ukrajna szuverenitásának, területi épségének aláásása, veszélyeztetése, megsértése miatt rendelte el a büntetőintézkedéseket a listán lévőkkel szemben. Nem ebbe a szankciócsoportba tartoznak az Oroszországgal szemben érvényesített, egyes szektorokat – egyebek közt az olajipart – célzó gazdasági korlátozások, amelyeknek a hatályát már decemberben meghosszabbították.

  • Az Északi-Áramlat 2 tovább rontana a helyzeten
Ráadásul a szankciók meghosszabbítása ellenére Ukrajna nemrég Európától is kapott egy pofont, Sigmar Gabriel német külügyminiszter ugyanis kiállt az Északi Áramlat-2 gázvezeték kiépítése mellett.

Az új vezeték megépítésével Oroszország kiiktatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, ami az ország pénzügyeit jóval nehezebbé teheti. Az ukrán Naftogaz vezérigazgatója szerint évente 2 milliárd dollárral kevesebb tranzitdíj folyna be az Északi Áramlat-2 üzembe állításával, ami Ukrajna költségvetésének mintegy 6 százalékát teszi ki.

További részletek

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »