Leginkább darázsfészekhez hasonlítható a lengyel belpolitika

Bizalmatlansági indítványt nyújt be a szejmben Beata Szydlo kormánya ellen a jövő héten a Polgári Platform (PO) – jelentette be pénteken Varsóban Grzegorz Schetyna, a fő lengyel ellenzéki párt elnöke.

„Azért tesszük ezt, mert világos jelzést akarunk adni, hogy Beata Szydlo kormányfő politikája, melyet Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a hátsó ülésről irányít, és amelyet Andrzej Duda államfő is képvisel, kivezeti Lengyelországot Európából” – mondta az ellenzéki vezető.

A bizalmatlansági indítvány megszavazásához a szejm (alsóház) képviselőinek abszolút többségére, vagyis legkevesebb 231 igen szavazatra lenne szükség, aminek nincs realitása a jelenlegi parlamenti erőviszonyok között.

Schetyna azt is közölte, hogy május első hétvégéjén nagy ellenzéki tüntetést szerveznek Varsóban a parlamenti és parlamenten kívüli ellenzékkel, elsősorban a Demokráciavédelmi Bizottsággal (KOD) közösen.

Az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján csütörtökön Lengyelország ellenkezése dacára újraválasztották Donald Tuskot, az Európai Tanács (ET) lengyel elnökét. Tusk második mandátuma 2019. november 30-ig szól. Beata Szydlo csütörtöki nyilatkozata szerint „nagyon rossz dolog történt azzal, hogy az ET elnökét annak az államnak az ellenére választották meg, amelyből a jelölt származik”. A lengyel kormány elfogultsággal és a belügyekbe való beavatkozással vádolja Tuskot.

A vita miatt a lengyel miniszterelnök nem írta alá a csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, és bejelentette, hogy az ülés egyetlen dokumentumát sem fogja elfogadni. Így a végül a többi huszonhét tagország elfogadott zárónyilatkozat konszenzus hiányában nem tekinthető az Európai Tanács mint intézmény hivatalos dokumentumának.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/PAP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »