Trumpnak kalapoznia kell majd a mexikói fal finanszírozásáért

Donald Trump amerikai elnök azon ígérete, miszerint meglévő forrásokból, azonnal meg akarják kezdeni a masszív fal felépítését a mexikói határon, pénzügyi akadályba ütközött – írja a Reuters egy általuk látott dokumentumra hivatkozva.

Az építkezés minél hamarabbi megkezdését – melyet Trump egész kampánya során ígérgetett, valamint január végén alá is írta a rendeletet az amerikai határok védelméről és ennek részeként a határfal felhúzásáról – a Fehér Ház szerint az amerikai Belbiztonsági Minisztérium „létező alapjaiból és erőforrásaiból” akarták kifizetni.

Ám mint most kiderült egy, a múlt héten a kongresszusi költségvetés munkatársai elé terjesztett dokumentum alapján, a Minisztérium mindössze 20 millió dollárt tud átcsoportosítani a több milliárd dolláros projektbe.

A jelentés szerint ez az összeg körülbelül arra lenne elegendő, hogy fedezzen néhány szerződést a fal lehetséges prototípusaival kapcsolatban, ám az építkezés megkezdésére semmiképpen sem. Ez azt jelenti, hogy a Fehér Háznak meg kell győznie a Kongresszust, hogy biztosítsanak tőkét a terv megvalósításához.

  • Elképesztő összegbe fog kerülni a fal
Mint azt korábban megírtuk, a Belbiztonsági Minisztérium belső jelentése szerint a projekt kivitelezése több, mint 21 milliárd dollárba fog kerülni, valamint körülbelül 3,5 év alatt készül majd el.

Trump választási kampánya során mintegy 12 milliárd dollárra becsülte az építkezés várható költségeit, míg Paul Ryan republikánus házelnök szerint a várható összeg maximum 15 milliárd dollár volt.

Donald Trump azt mondta, kérni fogja a Kongresszust, hogy „pótolja ki” a meglévő forrásokat, valamint megismételte: Mexikót kényszeríteni fogják, hogy később fizesse vissza az amerikai adófizetőknek az összeget.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »