Az iraki légierő először bombázott Szíriában

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök pénteken utasította az ország légierejét, hogy a szomszédos Szíriában bombázza az Iszlám Állam terrorszervezet állásait, megtorlásul az elmúlt napokban Bagdadban elkövetett merényletekért. Az iraki légierő első alkalommal mért légi csapásokat Szíria területére.

„Bárhol is legyen, elszántan üldözni fogjuk a terrorizmust, amely fiainkat és lakosainkat próbálja megölni, ezért utasítottuk a légierő parancsnokságát, mérjen csapást a szíriai területen, al-Bukamal és Hoszaiba településeken lévő dzsihadisták állásaira, mivel ők felelősek a nemrég elkövetett pokolgépes merényletekért Bagdadban” – tudatta Abádi közleményében, amelyet az asz-Szumaríja pánarab televízió idézett.

A szíriai külügyminisztériumhoz közel álló egyik forrás szerint az iraki légi műveletet „mindenben egyeztették” a damaszkuszi kormánnyal.

Az iraki légierő egyik névtelenséget kérő parancsnoka elmondta: a csapásokat a miniszterelnök utasítására F-16-os típusú harci repülőgépek hajtották végre sikerrel péntekre virradóra. Hírügynökségek megjegyzik: az iraki hatóságok most először ismertek el szíriai területre mért légicsapást.

Folytatódik Moszul ostroma is

Időközben az iraki hadsereg folytatja Nyugat-Moszul ostromát, amelyet vasárnap kezdett meg. Az iraki különleges erők behatoltak pénteken Moszul nyugati részébe az IÁ elleni offenzíva keretében – közölték parancsnokaik.

A kommandók előző nap elfoglalták a nyugati városrész déli peremén lévő repülőteret, amelynek más volt a funkciója azóta, hogy az IÁ 2014 júniusában elfoglalta Irak második legnagyobb városát. Bevették a repülőtér melletti Gazlani katonai támaszpontot is. Mindez lehetővé tette, hogy az iraki erők pénteken előre tudtak törni a lakott terület részét képező Mamun kerületben.

A város nyugati felében – amelyet körbevesznek az IÁ elleni erők – mintegy 750 ezer civil él, csaknem a felük gyerek. Félő, hogy az városrészben maradt mintegy kétezer dzsihadista élő pajzsként fogja használni őket, ráadásul éhínség is fenyegeti őket.

Feltehetőleg Moszul ostroma az IÁ elleni háború egyik legvéresebb hadművelete lesz az aleppói mellett. Az iraki hadsereg vasárnap kezdte meg Nyugat-Moszul ostromát. A város keleti felét októberben támadták meg, és januárra sikerült visszafoglalni az IÁ-tól.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/AP/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »