Újabb rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea

Észak-Korea ballisztikus rakétát indított vasárnap a Japán-tenger irányában – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség katonai forrásra hivatkozva.

A helyi idő szerint valamivel reggel nyolc óra előtt fellőtt rakéta típusát még nem állapították meg. Az indítás helye az ország északnyugati részében volt, ahol egy kísérleti támaszpont van.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség értesülése szerint a rakéta mintegy 500 kilométert tett meg, ami jóval kevesebb, mint a tavaly többször is sikertelenül kipróbált Muszudan típusú közepes hatótávolságú rakéta, amely elvileg képes megtenni 3000 kilométert. Katonai körökben van olyan feltételezés is, hogy egy újabb típusú hajtóművet próbáltak ki. A japán védelmi minisztérium szerint a rakéta 350 kilométert tett meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Nincs hiány plutóniumból, Észak-Korea idén is robbanthat atomot

Kína már nem bünteti Észak-Koreát az atomrobbantások miatt

Az exportot érintő szankciókkal próbálják megfékezni Észak-Koreát

Az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint Észak-Korea kis vagy közepes hatótávolságú – vagyis nem interkontinentális – ballisztikus rakétát bocsátott fel. A Pentagon végig követte az útját Észak-Korea felett, majd egészen addig, amíg a Japán-tengerbe csapódott. A rakéta nem fenyegette az Egyesült Államokat, de nem lehet tudni, hogy a kísérlet sikeres volt, vagy kudarccal ért véget – tudatta a Pentagon.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető újévi beszédében azt mondta, hogy próbaindítása előtti utolsó szakaszban van egy interkontinentális ballisztikus rakétájuk.

Az új amerikai elnök hivatalba lépése óta ez volt az első észak-koreai rakétakísérlet, amellyel Phenjan esetleg Donald Trump hozzáállását is tesztelni akarja. Az indítás idején Trump Abe Sindzó japán miniszterelnökkel együtt a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago üdülőkomplexumában tartózkodott, ahová a két politikus az elnöki különgéppel utazott a washingtoni tárgyalások után. Néhány órával az indítás után a szókimondó stílusáról ismert Trump meglepően szűkszavú nyilatkozatott tett Sindzó társaságában.

„Csupán azt akarom, hogy mindenki tudja, és teljesen tisztában legyen vele: az Egyesült Államok száz százalékig nagyszerű szövetségese, Japán mögött áll” – mondta Donald Trump, és nem tett említést az észak-koreai rakétaindításról, újságírói kérdésekre sem válaszolt.

Sindzó viszont teljesen tűrhetetlennek nevezte a rakétakísérletet, és leszögezte, hogy Észak-Koreának teljesítenie kell az ENSZ Biztonsági Tanács rá vonatkozó határozatait. A japán kormány kabinettitkára bejelentette, hogy erős tiltakozást küld Phenjannak Pekingen keresztül, mivel nyílt provokációnak tartja a rakétakísérletet éppen abban az időpontban, amikor amerikai-japán csúcstalálkozó zajlik.

Nem ez az első eset, amikor Észak-Korea szándékosan érzékeny időpntban teszteli rakétáit, legutóbb tavaly szeptemberben, a G20-as csúcstalálkozó idején lőttek ki három rakétát Japán irányába.

Észak-Korea legfontosabb diplomáciai szövetségeseként Kína kulcsfontosságú a kommunista állam rakétaprogramjának korlátozásáért tett erőfeszítésekben – vélik Tokióban.

Reagált a hírekre a dél-koreai elnöki hivatal is, miután kapcsolatba léptek egymással az amerikai és a dél-koreai elnöki tanácsadók. Dél-Korea és az Egyesült Államok megállapodott, hogy kiaknáznak minden lehetőséget arra, hogy megzabolázzák az észak-korai provokációkat – közölte a szöuli elnöki hivatal.

Forrás: MTI/Yonhap/AP/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »