A törökök behatoltak el-Báb városába

A szíriai ellenzéki erők és a török hadsereg katonái behatoltak az Iszlám Állam dzsihadista szervezet második legfontosabb szíriai erődítményének számító el-Báb városába – közölte a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) vasárnap.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező emigráns szervezet vezetője, Rami Abdel-Rahmán elmondta, hogy a csapatok a török határtól mindössze 40 kilométerre fekvő város nyugati részén ütöttek rést. A katonák és az Ahrar as-Sám nevű milícia tagjai az Iszlám Állam harcosainak heves ellenállásába ütköztek, de sikerült elfoglalniuk el-Báb kórházát, illetve sportlétesítményeket és silókat is megszereztek a dzsihadistáktól. Ezzel a hetek óta körbekerített város egytizede került ellenőrzésük alá. El-Bábban a polgárháború előtt mintegy százezren éltek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szárazföldi csapatokat a török légierő támogatja. A török erők szeretnék rátenni a kezüket el-Bábra, mielőtt a már csak 1,5 kilométerre lévő, rivális szíriai kormánycsapatok megérkeznek. A kormányerők a közeli Tádifban harcolnak a szélsőségesekkel. Az orosz védelmi minisztérium szombati közleménye szerint az összecsapásokban 650 terrorista vesztette életét, és a dzsihadisták több harci járműve semmisült meg.

Ankara tavaly augusztus 24-én Eufráteszi Pajzs fedőnéven indított hadműveletet Észak-Szíriában, hogy a lázadó Szabad Szíriai Hadsereget támogatva megtisztítsa a határ menti területeket a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól. Törökország másik nem titkolt célja az, hogy megelőzze a kurd milíciák túlzott térnyerését a határrégióban.

El-Báb ostroma december 10-én kezdődött. A török csapatok vezette erők északról, keletről és nyugatról támadták a dzsihadistákat, de komoly ellenállásba ütköztek. A török hadsereg eddig 65 katonáját vesztette el az észak-szíriai hadműveletben. Az OSDH szerint 267 civil vesztette életét el-Bábban és két közeli faluban az Eufráteszi Pajzshoz köthető légicsapásokban és tüzérségi támadásokban december 21-e óta.

Az iszlamisták ellen két külön hadművelet is zajlik Észak-Szíriában, az egyiket az Oroszország által támogatott szíriai kormányerők, a másikat az Ankara segítette lázadók indították.

A szíriai konfliktusban Törökország a lázadók, Oroszország a rezsim pártján áll, ennek ellenére a közelmúltban a két fél közös erőfeszítéseket tett – Észak-Szíriában például az orosz légierő segített be a törököknek, miután a NATO nem aktivizálta magát – és a tervek szerint tesz továbbra is a helyzet politikai rendezésére.

Eközben a Nyugat által támogatott Szíriai Nemzeti Koalícióhoz tartozó Naszr al-Haririt választották meg a felkelők egyik képviselőjüknek a február 20-ai genfi béketárgyalásokra. A lázadók mintegy 20 főt küldenének az ENSZ égisze alatt zajló megbeszélésekre, amelyek célja az immár hat éve tartó szíriai konfliktus lezárása.

Szombaton az iráni nemzetbiztonsági tanács felhatalmazta Oroszországot, hogy a szíriai hadműveletekben részt vevő vadászgépeivel áthaladhasson az iráni légtéren – adta hírül a Tasnim félhivatalos állami hírügynökség. Teherán Moszkvával együtt a damaszkuszi rezsim hű szövetségese.

  • Korábbi cikkek a témában:

Forrás: MTI/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek