Fillon ügy: eljárás vagy büntetőbíróság lehet a vége

A Le Journal du Dimanche (JDD) című vasárnap megjelenő francia hetilap két cikket is közölt a közelgő elnökválasztással kapcsolatban, egyikben a nagy esélyesnek számító Emmanuel Macron, a szocialista kormány függetlenként induló volt gazdasági minisztere adott interjút, míg a másik cikk szerint a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség napokon belül eljárás indít a tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon ellen feleségének és gyerekeinek állítólagos parlamenti fiktív állásai miatt.

Emmanuel Macron szerint a kampányban nem a program, hanem a stílus számít. Szerinte a politika misztikus dolog, és elsősorban stílus kérdése.

A francia sajtó és a politikai ellenfelei hetek óta azért bírálják az Európa- és globalizációpárti Macront, mert még mindig nem tette közzé választási programját. Pénteki kampánynagygyűlésén Macron csak annyit mondott, hogy a munka, az oktatás, a mezőgazdaság, Európa, a közbiztonság és a környezetvédelem kérdései állnak az elnökválasztási programjának középpontjában, amelyet március elején fog nyilvánosságra hozni.

A felmérések szerint ha most tartanák a francia elnökválasztást, a második fordulóba Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke mögött második helyen bejutó 39 éves centrista politikus több mint hatvan százalékos támogatottsággal szerezhetné meg az államfői posztot.

A centrista jelölt a lapban nyilvánosságra hozta vagyona részleteit, amely szerint:
– 2008 és 2012 között a Rothschild befektetési banknál dolgozott, ahol havi 33 ezer eurót keresett
– ezt követően két évig Francois Hollande államfő legfőbb gazdasági tanácsadója volt havi 12 ezer euróért
– majd 2014 októbere és 2016 augusztusa között gazdasági miniszterként havi 9940 eurót keresett
– az elnökjelöltnek jelenleg nincs jövedelme – a Forradalom címmel megjelent kötete jogdíjából – amelyet a lap 250 ezer euróra becsül – és a korábban tanárként dolgozó felesége nyugdíjából él, ami havonta 2150 euró
– a házaspárnak nincs közös ingatlana, Párizsban bérelnek egy lakást, a feleségnek viszont van egy 1,4 millió eurót érő háza az észak-franciaországi Le Toquet városában.
– korábbi jövedelmeiből mintegy félmillió eurót életbiztosításba fektetett be

Emmanuel Macron 11 hónapja hozta létre En marche (Indulás!) névvel saját politikai mozgalmát. Miután az nem alakult párttá, nem jár neki állami támogatás. A jelölt állampolgári adományokból fedezi a kampányát, eddig több mint 5 millió eurót gyűjtött össze, amelyből a cikk szerint a munkatársait és kampánya székházának költségeit fedezi.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Fillon ügy

Az ügyészség vasárnap sajtóértesülésre azt reagálta, hogy még semmilyen döntés nem született és semmilyen menetrendet nem határoztak meg az ügyben.

A vasárnap megjelenő francia hetilap szerint az ügyben indult előzetes eljárást követően három lehetősége van az ügyészségnek:

  1. vagy ejti a vádakat és lezárja az ügyet
  2. vagy eljárást indít az elnökjelölt ellen és átadja az ügyet a vizsgálóbíróknak, akik a későbbiekben döntenek a vádemelésről
  3. vagy pedig az ügyészség egyből büntetőbíróság elé küldi Francois Fillont

Az előzetes eljárást végző nyomozók által összeállított dosszié alapján az ügyészség a két utóbbi lehetőség közül fog a jövő héten választani – írta a lap.

Az első esetben az eljárást elég gyorsan lefolytathatják a vizsgálóbírók, és beidézhetik a Fillon házaspárt, hogy ismertessék velük a vádemelés tényét. Amennyiben az ügyészség egyből a bíróságra utalja az ügyet, a pert tizenegy napon belül, azaz február utolsó vagy március első hetében meg kell rendezni, az ítéletre azonban feltehetően heteket kell várni.

A JDD szerint nem valószínű, hogy az ítélet megszületik március 17. (az elnökjelöltséghez szükséges aláírások bemutatása és a jelentkezések végső dátuma) előtt. Az igazságszolgáltatás egyébként úgy is dönthet, hogy a pert az elnökválasztási kampány idejére felfüggeszti, és csak a választások után hoz döntést az ügyben.

A jobboldali elnökjelölt a francia hírtelevíziók által élőben közvetített és kétmillió néző által követett egyik sajtótájékoztatón elnézést kért a hibáért, hogy a feleségét és két gyerekét parlamenti asszisztensekként alkalmazta, jogosnak nevezte az azzal kapcsolatos ellenérzéseket a közvéleményben, ugyanakkor legálisnak és átláthatónak nevezte az állásokat. A francia sajtó azonban úgy véli, továbbra sincs nyoma annak, hogy a felvett közel egymillió euróért cserébe a családtagok ténylegesen dolgoztak volna Fillon mellett.

Fillon a botrány miatt a harmadik helyre csúszott vissza az áprilisi első forduló esélyeit mérő felmérések szerint, és a tőle elpártolók eddig elsősorban a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron szavazótáborát erősítik. A jelenlegi állás szerint Fillon nem jutna be a második fordulóba, és az államfői poszt Macron és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke között dőlhet el.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »