Barcelona megregulázza az Airbnb-t

Barcelona városa visszautasította az Airbnb ajánlatát arra vonatkozóan, hogy korlátoznák a Barcelona belvárosában igénybe vehető magánlakások számát, ezzel újabb fejezet nyílik az Airbnb és a város régóta húzódó csatározásában.

A helyi szervek érthető módon a szabályozatlan turizmus térnyerését próbálják megakadályozni, ennek érdekében tavaly novemberben 600 ezer eurós bírságot szabtak ki az Airnbn-re, illegális lakáskiadások reklámozása miatt. Az Airbnb fellebbezett a bírság ellen, továbbá felajánlották a városvezetésnek, hogy korlátozzák a Ciutat Vella negyedben elérhető, magánkézben lévő ingatlanok listázását.

Barcelona 3.812 engedéllyel nem rendelkező ingatlan reklámozásával vádolja a céget, de az Airbnb abban bízott, hogy a felajánlott korlátozással célt érnek, Barcelona polgármestere, Ada Colau azonban nem rajongott az ötletért és továbbra is azt várják a cégtől, hogy teljes mértékben szüntessék be az engedély nélküli lakások listázását.

Barcelona turizmussal foglalkozó tanácsosa, Agusti Colom egyenesen viccként értékelte az Airbnb próbálkozását.
“A törvény egyértelmű. Nem lehet reklámozni engedéllyel nem rendelkező apartmanokat, így az Airbnb-nek el kell ezeket távolítani kínálatából.

Az Airbnb térnyerése Barcelonában figyelemre méltó, pár év alatt megduplázták a listázások számát, 2014-ben még csak 11.000 ingatlan szerepelt a kínálatukban, ma pedig már 20 ezres ez a szám, így a magánkézben lévő ingatlanok körüli huzavona inkább presztízscsatának tűnik.

Barcelona jelenleg a negyedik legnagyobb európai város az Airbnb listázások alapján, csak Párizs, London és Róma előzi meg, világviszonylatban pedig a kilencedik helyet foglalja el. A társaság adatai szerint 2015-ben 900.000 ember vette igénybe az Airbnb szolgáltatást Barcelonában.

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »