Ellentétes hírek a szíriai tűzszünetről

Törökország, Oroszország és Irán megegyezett kedden az asztanai csúcstalálkozón a szíriai tűzszünet betartása ellenőrzésének mechanizmusáról – jelentette az Anadolu török hírügynökség forrás megjelölése nélkül. A szíriai ellenzék szóvivője viszont azt mondta az orosz állami média szerint: nem valószínű, hogy aláírják ezt a megállapodást.

Az Anadolu jelentése megerősíteni látszik a TASZSZ orosz hírügynökség előző napi jelentését arról, hogy Oroszország, Törökország és Irán közös nyilatkozattervezetet készített elő, miszerint a három ország kialakítja a tűzszünet ellenőrzésének mechanizmusát. Az AP hírügynökség úgy értékelte: a jelek szerint a kazah fővárosban zajló csúcstalálkozó második napján ez az első olyan kérdés, amelyben a szíriai kormány és a felkelők megegyeznek.

A mechanizmus révén az asztanai találkozót kezdeményező Törökország, Oroszország és Irán „befolyását latba vetve” azonnal közbeavatkozhatna a tűzszünet helyreállítása érdekében – olvasható az Anadolu jelentésében. A megállapodás része a tervezett közös nyilatkozatnak, amelyen még dolgozni kell, de kiadása kedden várható – tette hozzá a török hírügynökség. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja is azt mondta, hogy kedden lesz valamilyen „eredmény”.

Jahja al-Aridi, a szíriai ellenzék szóvivője azonban úgy nyilatkozott az orosz állami média szerint: nem valószínű, hogy az ellenzék aláírja a nyilatkozatot. A tűzszünet ellenőrzésének mechanizmusáról szóló megállapodás ugyanis „szemmel láthatóan azoknak kedvez, akik önhatalmúlag kikiáltották magukat a tűzszünet kezeseinek, viszont jobban figyelembe kellene venni a szíriai nép érdekeit” – vélekedett a szóvivő.

Oszama Abu Zeid, az ellenzéki küldöttség egyik tagja azt mondta újságíróknak: a szavaknál többet várnak Oroszországtól mint Damaszkusz támogatójától. Szerinte a tárgyalások szerdáig biztosan elnyúlnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »