Alig emelt a török jegybank, stagnál a líra

Keddi kamatdöntő ülésen 75 bázisponttal 9,25 százalékra emelte az egynapos jegybanki hitelkamatát a török jegybank, hogy kísérletet tegyen a török líra gyengülésének megállítására.

Az egynapos hitelkamat emelése megfelelt az elemzői várakozásoknak, a Reuters által megkérdezett 18 elemző közül csupán egy vélte úgy, hogy nem lesz kamatemelés. A török jegybank ugyanakkor nem változtatott és 8 százalékon tartotta az irányadó egyhetes repokamatlábát, annak ellenére, hogy az elemzőknek közel fele 50 bázispontos emelésre számított. A török jegybanki betétkamat szintén nem változott, és 7,25 százalékon maradt.

  • Korábban írtuk:

William Jackson, a Capital Economics londoni elemzője szerint a jegybank nem teljesen győzte meg a piacokat, ezért további kamatemelésre számít a következő hónapokban.

Keddi közleményében a török jegybank közölte, hogy figyelemmel kíséri az inflációs várakozásokat és az inflációt befolyásoló hatásokat, és további monetáris szigorítást ígért, ha az szükségessé válik.

A piaci befektetőket még nem tudta megnyugtatni a jegybank, a török líra árfolyama gyengült a dollárral szemben a kamatdöntés után. A jegybank ülése előtt egy dollárért 3,73 lírát kellett adni, de közvetlenül az ülés után 3,82 líráig erősödött a dollár árfolyama. Január elején csak 3,54 líra volt a dollár árfolyama, míg 2016 januárjában csak 2,92 líra.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »