A mexikói elnök máris üzent Trumpnak

A mexikói elnök kijelentette hétfőn, hogy „minden témát átfogó” tárgyalást akar az új amerikai kormányzattal, és kérte, hogy az illegális bevándorlók esetleges hazaküldése Washington részéről „rendezetten, egyeztetve” történjék.

Enrique Pena Nieto a megbeszélendő kérdések között sorolta fel a mexikóiak bevándorlásán kívül a kétoldalú kereskedelmet, a biztonság ügyét, a határőrzés témáját, a terrorista fenyegetést és a kábítószer, fegyverek és készpénz csempészetét.

Pena Nieto az elnöki palotában tartott, a új amerikai kormánnyal kapcsolatos elképzeléseit ismertető rendezvényen hangsúlyozta, hogy mindkét félnek az az érdeke, hogy a másiknak jól menjen a dolga. Közölte: a tervek szerint január 31-én Washingtonba utazik, hogy találkozzék Donald Trump amerikai elnökkel.

A mexikói vezető megerősítette, hogy továbbra is elutasítja fal építését a két ország határának teljes hosszában, amit Trump a választási kampányban ígért meg, ráadásul Mexikó költségén.

Pena Nieto előre azt kérte amerikai kollégájától, hogy az Egyesült Államok bánjon emberségesen az ott élő mexikói bevándorlókkal, és védelmébe vette az észak-amerikai szabadkereskedelmi szerződést, amelyet Trump újra akar tárgyalni. A három érintett ország (Egyesült Államok, Kanada és Mexikó) közötti kereskedelmi forgalmat vámok és kvóták nélkül kell folytatni, ahogyan az 2008 óta történik – mondta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »