Damaszkuszban továbbra sincs vízellátás, a tűzszünet ellenére folynak a harcok

Ismét harcok dúltak vasárnap a Damaszkusz közeli Barada-völgyben a szíriai kormányerők és a felkelők között, ami kétségessé teszi, hogy sikerül-e helyreállítani a főváros vízellátását, amely december 22-én szakadt meg – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A kormányerők tüzérsége lőtte a Damaszkusztól északnyugatra fekvő Deir Kanun falut, amelyen át megközelíthetőek az Ajn al-Fidzsa településen lévő források – hét ember életét vesztette, húszan megsebesültek a szervezet szerint, amelynek kiterjedt megfigyelő hálózata van az országban.

A forrásokhoz pénteken mérnökök és felszerelés érkezett a megrongálódott létesítmények kijavítására, de szombat este tisztázatlan körülmények között életét vesztette a csoport vezetője, és ezzel kisiklott a terv. A kormányerők és a felkelők egymást vádolják a gyilkossággal.

A kormányerők szombaton elfoglaltak két falut, és közelebb jutottak Ajn al-Fidzsához – közölte az OSDH. A településről pénteken már azt jelentette a kormányhoz közeli egyik tévécsatorna, hogy elfoglalták, és ezért küldhették oda a helyreállító brigádot. A Damaszkusz környéki tartomány kormányzója azt állította, hogy megállapodtak egyes felkelőkkel a kivonulásról, másokkal pedig abban, hogy engedik a javításokat, de az újabb harcok miatt ez a bejelentés alaptalannak bizonyult.

Az ENSZ szerint a vízellátást biztosító létesítményeket és berendezéseket szándékosan rongálták meg, de a felelőst nem nevezték meg a jelentésben. Figyelmeztettek viszont, hogy a vízhiány miatt fertőző betegségek terjedésére kell számítani a négymilliós fővárosban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A december 30-án hatályba lépett általános tűzszünetet a Barada-völgyön kívül a déli Deir ez-Zór tartományban is megsértik. A tartomány területe nagyobb részben a szélsőségesek ellenőrzése alatt áll, ahogy a tartományi székhelynek is több mint a fele a dzsihadisták kezén van. Az Iszlám Állam több mint két éve próbálja megszerezni a kormányerők kezén lévő területeket és szombaton új rohamot indított ennek érdekében. A szélsőségesek állásait a kormány légiereje bombázta.

Forrás: MTI / Reuters / AFP

Friss hírek