Oroszország: Meg fogjuk torolni az ankarai merényletet

Oroszország ankarai nagykövete, Andrej Karlov életét vesztette hétfő este egy fegyveres merényletben a török fővárosban. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a nagykövet meggyilkolása provokáció volt, amelynek célja az orosz-török kapcsolatok normalizálódásának aláásása és Moszkva azon törekvésének kisiklatása, hogy Ankarával és Teheránnal közösen megoldást találjon a szíriai válságra.

Putyin egy Kremlbeli, a televízió által közvetített tanácskozáson közölte, hogy elrendelte az orosz nagykövetségek védelmének megerősítését. Hangsúlyozta, Moszkva pontosan meg akarja tudni, hogy ki áll a merénylet mögött. Közölte, hogy az orosz Nyomozó Bizottság a gyilkosság nyomán büntetőeljárást kezdeményezett. Eddig öt embert vettek őrizetbe a merénylettel összefüggésben, köztük a merénylő anyját, apját és lánytestvérét. A testület felhatalmazást kapott arra, hogy felállítson egy csoportot, amely Ankarában a török hatóságokkal együtt részt vesz majd az ügy felderítésében.

Erdogan videóüzenetben nyilatkozott az ügyről

Az ankarai orosz nagykövet elleni gyilkos merényletnek az volt a célja, hogy megakadályozza a Törökország és Oroszország közötti kapcsolatok normalizálását – jelentette ki hétfői videoüzenetében Recep Tayyip Erdogan. Hozzátette azonban: „Azok, akik kárt akarnak okozni Oroszországhoz fűződő viszonyunkban, kudarcot vallanak majd”.

Erdogan elmondta: alkalma volt beszélni orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, akivel egyetértettek abban, hogy ez az akció valóban provokáció volt. A török elnök leszögezte: „Oroszországhoz fűződő kapcsolataink fontosak számunkra, akárcsak az egész térség számára”. Egyúttal hitet tett az Oroszország iránti szolidaritás mellett, amit szerinte az aleppói evakuálás során sikerült bizonytani is. Elmondta: Putyinnal megállapodott abban, hogy a jövőben a két ország közötti szolidaritást és az együttműködést a terrorizmus elleni küzdelem terén a korábbiaknál is szorosabbra kell fűzni. Erdogan kifejtette azt a véleményét is, miszerint ezt a merényletet a török nép és a török állam elleni cselekménynek tekinti.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte, hogy a két vezető megállapodott a két ország diplomáciai képviseletei őrizetének megerősítéséről. Szavai szerint az orosz elnök utasításba adta, hogy a török féltől garanciát szerezzenek a Törökországban működő orosz képviseletek biztonságára.

Lesz következménye a merényletnek

Putyin közölte, hogy a „harci posztján” meggyilkolt Andrej Karlov nagykövetet posztumusz állami kitüntetésben fogja részesíteni. Az elnök mélységes együttérzéséről biztosította az általa személyesen is ismert diplomata hozzátartozóit.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a Facebookon közölte, hogy Oroszország nem hagyja megtorlatlanul a merényletet. A követ meggyilkolása a kormányfő szerint súlyos bűncselekmény, amely túllépett a civilizált kapcsolatok keretein.

Moszkvában egyébként kedden Oroszország, Törökország és Irán külügy- és védelmi miniszteri tanácskozást tart a szíriai rendezésről. Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője a megbeszélések előestéjén az orosz fővárosban együttérzését fejezte ki a nagykövet meggyilkolása miatt és úgy vélekedett, hogy a bűncselekmény a kétoldalú kapcsolatok ellen irányult. Megerősítette, hogy Moszkva és Ankara közös bizottságot állít fel a történtek felderítésére és leszögezte, hogy a bűnösöket felelősségre fogják vonni.

Lavrov szerint a szíriai terrorizmus elleni harc megakadályozása volt a cél

Az ankarai orosz nagykövet elleni gyilkos merénylet célja a jelek szerint a szíriai terrorizmus elleni harc megakadályozása volt, ezért a keddi moszkvai orosz-török-iráni külügyminiszteri találkozó résztvevői mindent megtesznek az ellen, hogy a merénylet megrendelői valóra válthassák terveiket – jelentette ki Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter a háromoldalú diplomáciai egyeztetést megelőzően kiadott közleményében.

Az orosz fővárosban ezzel párhuzamosan a három ország védelmi miniszterei is tárgyalnak a szíriai rendezésről. Lavrov elítélte Andrej Karlov nagykövet meggyilkolását.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »