A szíriai felkelők vezetője szerint Irán akadályozza Aleppó evakuálását

Szíriai lázadók szombaton azzal vádolták Iránt és a támogatását élvező síita milíciákat, hogy akadályozzák az Aleppó evakuálására született megállapodás végrehajtását.

Munír asz-Szajal, a tárgyalásokon részt vevő Ahrár as-Sám felkelőcsoport politikai szárnyának vezetője szerint Irán ragaszkodik ahhoz, hogy először a lázadók által ostromolt két Aleppó környéki síita településről, Kefrajából és al-Fúából hozzák ki az embereket, és csak ezután kezdődjön meg Aleppó kiürítése. Szajal szerint Oroszország nem tudja „kordában tartani” szövetségesét.

Szajal a brit hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a szíriai kormányt támogató Irán és a síita milíciák az aleppói civilek humanitárius helyzetét figyelmen kívül hagyják, és nem engedik őket elmenni addig, amíg a szóban forgó két településről nem evakuálják a velük szövetséges csoportokat.

Aleppó kiürítését korábban egyrészt azért függesztették fel a szíriai kormányerők, mert azt követelték, hogy Kefrajából és al-Fúából is kihozhassák a sebesülteket, másrészt azért, mert tüntetők zárták el a városból kivezető utat.

  • Korábban írtuk:

Moszkva álláspontja, amely szerint a civilek többségét már elszállították Kelet-Aleppóból, azt jelzi, hogy nem akarja teljesíteni a megállapodásból rá háruló kötelezettségeket – jelentette ki asz-Szajal. Több ezer éhező és fázó ember várja, hogy elszállítsák őket minél hamarabb – tette hozzá.

A helyi felkelőcsoportok egyik tagja a nap folyamán azt közölte, hogy újabb megállapodás született Aleppó evakuálására. Az egyezség értelmében mindenki elhagyhatja a november közepe óta ostromlott, és végül a kormányerők által elfoglalt szíriai város keleti részét, a lázadók pedig eleget tesznek annak a kérésnek, hogy a civilek elhagyhassák Kefraját és al-Fúát. Emellett kihozzák a sebesülteket két olyan faluból, Madájából és Zabadániból is, amelyeket viszont a kormányerők ostromolnak a libanoni határ közelében.

Forrás: MTI

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »