Az oroszok török közvetítéssel próbálnak teljes tűzszünetet elérni Aleppóban

A Szíria egész területére kiterjedő teljes tűzszünet megvalósításának kell lennie a következő lépésnek az után, hogy a kormányerők visszafoglalták Aleppót – jelentette ki pénteken Tokióban az orosz elnök.

„Törökország közvetítésével intenzíven tárgyalunk a fegyveres (szíriai) ellenzék tagjaival”, hogy egy új tárgyalási sorozat kezdődjön a szemben álló felek között egy országos szintű tűzszünet elérése érdekében – hangsúlyozta Vlagyimir Putyin kétnapos japáni látogatásának záró napján.

A szíriai béketárgyalások helyszíne a kazahsztáni főváros, Asztana lenne, és az ENSZ égisze alatt zajló genfi megbeszéléseket egészítené ki, amelyek hónapokkal ezelőtt elakadtak – tette hozzá az orosz elnök.

Putyin kitért az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által nemrég visszafoglalt közép-szíriai Palmüra ügyére is, és a kedvezőtlen fordulatot az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció és a szíriai hatóságok, valamint Oroszország közötti együttműködés hiányára vezette vissza. Az orosz elnök ugyanakkor Aleppó kérdését jóval lényegesebbnek nevezte katonai-politikai szempontból.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken Franciaország kérésére megvitatja a szíriai, azon belül is az aleppói helyzetet. Párizs azt szeretné, ha nemzetközi megfigyelőket küldenének az aleppói evakuálások és a humanitárius segítségnyújtás felügyeletére. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja tűzszünetet és a szíriai háború politikai megoldását sürgette. Mint figyelmeztetett, ha nem születik megegyezés a szemben álló felek között, akkor a még a felkelők kezén lévő Idlíb lesz a „következő Aleppó”.

Bassár el-Aszad szíriai elnök Oroszországgal szövetséges erői csütörtökön szinte teljesen ellenőrzésük alá vonták a felkelők által 2012-ben elfoglalt Kelet-Aleppót. Azóta több ezer civilt és fegyveres felkelőt szállítottak el a városrészből. A szíriai állami televízió pénteken délelőtt ugyanakkor azt jelentette, hogy a kiürítési műveleteket felfüggesztették, miután a felkelők tüzet nyitottak az egyik konvojra.

A 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban már több mint 310 ezer ember vesztette életét az ENSZ becslése szerint.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »