Friss hírek

Kína új fegyvereket telepített a Dél-kínai-tengerre

Peking megerősítette katonai jelenlétét a Dél-kínai-tengeren novemberi műholdfelvételek tanúsága szerint – derült ki a Center for Strategic and International Studies (CSIS) nevű amerikai agytröszt csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A CSIS szerint Kína mind a hét, általa mesterségesen létrehozott szigeten védelmi-elhárító rendszereket épített ki a kaszárnyák, radarállomások, világítótornyok és katonai leszállópályák mellé. Kína fegyverkezése “azt mutatja, hogy Peking szükség esetén komolyan gondolja mesterséges szigeteinek védelmét” – figyelmeztetett a CSIS egyik szakértője.

Peking már februárban éles bírálatot váltott ki a szomszédos államokból és Washingtonból a térségben állomásoztatott elhárítórendszerek miatt.

A Dél-kínai-tengert Kína, Tajvan, a Fülöp-szigetek, Malajzia, Brunei, Indonézia, Szingapúr, Thaiföld, Kambodzsa és Vietnam határolja. A vizeken a világ hajóforgalmának egyharmadát bonyolítják le, évente 5000 milliárd dollár értékű áru halad át rajta. A tengeri talapzat a gyanú szerint mesés kőolaj- és földgáztartalékokat rejt.

Kína igényt tart a 3,5 millió négyzetméteres terület 90 százalékára, köztük azokra a szirtekre és szigetekre, amelyek némelyike több mint 800 kilométerre fekszik a kínai partoktól, de a Fülöp-szigetektől csupán 220 kilométerre van. A hágai nemzetközi választottbíróság júliusban Manilának ítélte a vitatott területeket, de a döntést Peking semmibe veszi.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Hamas_logo_934

A Hamász megsemmisítené Izraelt

A Gázai övezetet uraló Hamász az erre irányuló követelések ellenére továbbra sem hajlandó lefegyverezni magát és elismerni Izraelt, és a radikális iszlamista szervezet helyi vezetője szerint nincs ember, aki rábírja őket erre.

Read More »
obama_640

Obama újra a politikai színtéren

A volt elnök csütörtökön New Jerseyben és Virginiában szólal fel pártja kormányzó-jelöltjei mellett. Mindkét szövetségi államban ugyanis november 7-én lesznek a voksolások, s pillanatnyilag mindkét államban a Demokrata Párt jelöltjeinek előnyét jelzik a felmérések.

Read More »