Olasz sajtó: A régi utánzata az új olasz kormány

Van új kormány, de kevés új névvel – így értékelte a Corriere della Sera című napilap kedden, hogy a Paolo Gentiloni vezette új olasz kormány előző este tette le esküjét. Az újság „túlélési kormánynak” nevezte a kabinetet, amelynek tizennyolc tagjából tizenhárman már a december 4-i népszavazás után lemondott Matteo Renzi előző miniszterelnök kormányában is benne voltak.

A Corriere szerint a Gentiloni-kormány elsődleges feladata éppen az alkotmány reformjáról rendezett népszavazás okozta politikai-társadalmi „sebek” orvoslása lesz a következő olasz parlamenti választások előtt. A napilap hangsúlyozza, hogy a bukott alkotmányreform miatt a szétrobbanás veszélye fenyegeti a balközép kormánytöbbséget vezető Demokrata Pártot (PD), az ellenzék utcai tüntetésekre készül, miközben a népszavazáson nemmel szavazó olaszok keserűen nyugtázzák, hogy voksuk ellenére nem sok változott, az egyetlen újdonság, hogy megalakult a kormány. „Ki tudja, mit gondolnak erről a kormányról az olaszok?” – idézte a lap Marianna Madia közigazgatási minisztert, aki a Renzi-kormányból egyenesen a Gentiloni-kormányba ült át.

A felmérések szerint a PD máris öt százalékpontot veszített eddig is gyenge támogatottságából. A Corriere elemzése szerint az olasz balközép párt nem hajlandó tudomásul venni, hogy a korábban a baloldalra szavazó olasz fiatalok 75 százaléka az ellenzéki Öt Csillag Mozgalomhoz (M5S) állt át, és nemcsak azért, mert az M5S az interneten szólítja meg őket. Paolo Gentiloni miniszterelnök első nyilatkozatában az elszegényedett olaszok segítését ígérte. A Corriere megjegyezte, hogy a gazdagabb Milánó lakosságának többsége igennel szavazott a népszavazáson, amelyre a szicíliaiak hetven százaléka nemet mondott, és a 35 év alatti olasz fiatalok négyötöde is elutasítóan voksolt a Renzi-kormánnyal azonosított népszavazáson.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Fénymásolatnak nevezte a Gentiloni-kormányt a PD-hez közel álló La Repubblica, amely szerint ez a kormány „túl kevés” Olaszország problémáinak megoldásához. A napilap úgy látja, olyan kormány alakult, mintha a népszavazáson az igenek győztek volna, pedig a referendumon szavazók majdnem hetven százaléka nemet mondott a korábbi balközép kormányra. A La Repubblica hangsúlyozza, hogy az új olasz kormány nem tesz mást mint erősíti az M5S-t, amely máris bejelentette, a Gentiloni-kormány parlamenti bizalmi szavazásán kivonul az ülésteremből.

Klónkormányról írt az Il Giornale, amely szerint a Gentiloni-kormány eleve „halva született”. A jobbközép napilap úgy látja, az új olasz kormány maradásának és esetleges eredményeinek legnagyobb ellensége maga a (Gentiloni által) helyettesített Matteo Renzi volt miniszterelnök, aki minél gyorsabban előrehozott választásokkal akarja visszaszerezni elveszített miniszterelnöki székét. Az Il Giornale szerint az olasz belpolitikai helyzet legnagyobb vesztesei maguk az olaszok.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »