A McDonald’s Luxemburgból átvonul Nagy-Britanniába

A McDonald’s áthelyezi európai költségvetési központját az Egyesült Királyságba, miután az Európai Bizottság még mindig vizsgálja egyes nagyvállalatok adózási egyezségeit, beleértve a gyorséttermi óriást.

A cég szóvivője azt mondta csütörtökön, hogy a vállalat egy új, nemzetközi székhelyet kíván létrehozni a szigetországban, amely rendelkezni fog a legtöbb, Egyesült Államokon kívüli engedélyezési és adózási ügyben. „Összehangoljuk a vállalati struktúránkat azzal, ahogy az üzleti ügyeinket intézzük. Ez ma már nem földrajzi alapon történik, hanem szegmensek szerint, melyekbe a közös piac és hasonló növekedési ütem alapján csoportosítjuk az országokat” – nyilatkozott a McDonald’s. „Ez a lépés ráadásul segít majd csökkenteni a költségeinket” – tették hozzá.

Az ügy hátterében a 2014 végén kirobbant világméretű luxemburgi adóbotrány áll. A botrány lényege az volt, hogy Luxemburg 2002 és 2010 között hatalmas összegű adóelkerülést tett lehetővé több mint háromszáz multinacionális nagyvállalatnak, és ezzel sok milliárd eurós kárt okozott az unió többi tagállamának. A nagyvállalatok azzal jártak jól, hogy máshol keletkezett jövedelmüket luxemburgi, többnyire tényleges tevékenységet nem végző leánycégekhez csatornázták át, és rendkívül alacsony effektív adókulccsal adóztak utána.

Az átszervezés annak a vizsgálatnak a folyománya, hogy Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa a tiltott állami támogatásokra alkalmazott vizsgálatot indított az amerikai gyorsétterem-lánc ügyében a McDonald’s Luxemburggal kötött adómegállapodása miatt.

A cég még júliusban közölte, hogy több mint ötezer munkahelyet kíván létrehozni Nagy-Britanniában 2017 végéig, ezzel is jelezve elkötelezettségét a szigetország irányában a Brexit-szavazás utáni időszakban is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Angela Merkel német kancellár (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2018. január 17-én. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Összecsapott Merkel és Kurz menekültügyben

A német és az osztrák kormány egyetért abban, hogy a migrációs válság megoldásához elengedhetetlen az uniós külső határ védelme és a menekültek támogatása helyben, a hazájuk közelében, a menekültek EU-n belüli elosztását szabályozó kvóták ügyét viszont eltérően ítélik meg.

Read More »
brexit_640

Juncker tárt karokkal várja vissza a briteket az EU-ba

Nem lehet akadálya, hogy az Egyesült Királyság végül tagja maradjon az Európai Uniónak, amennyiben a britek esetleg meggondolják magukat - jelentette ki szerdán Strasbourgban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzáfűzve, ha nem is így történik, szeretné, hogy a szigetország egyszer visszatérjen az EU-ba.

Read More »