A rakétatelepítés ellenére tárgyalni próbál Japán és Oroszország

Japán és Oroszország kész rendezni a végleges békemegállapodás kérdéskörét, de nem könnyű áthidalni az ennek útjában álló ellentéteket – jelentette ki szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután tárgyalt Moszkvában Kisida Fumio japán kollégájával.

A külügyminiszteri találkozón Vlagyimir Putyin orosz elnök két hét múlva esedékes japán útját készítették elő – most harmadszor tárgyaltak egymással a csúcstalálkozó előkészítéséről, amelyen több kétoldalú gazdasági és kulturális megállapodás aláírása várható és szó lesz a két ország közötti vízumrendszer enyhítéséről is.

Lavrov szerint sok témakört érintettek és meglehetősen aprólékosan beszéltek az orosz-japán békeegyezmény lehetőségéről is. Emlékeztetett arra, Vlagyimir Putyin számtalanszor hangsúlyozta, hogy Moszkva érdekelt e régmúltra visszanyúló probléma rendezésében.

  • Előzmények:
A békeegyezmény megkötését nehezítheti, hogy Oroszország idén novemberben hadihajó-elhárító rakétákat telepített a Kuril-szigetcsoport négy legdélebbi tagjára, amelyekre Japán is igényt tart. Részletek

“Világos, hogy a felek elvi álláspontját nem könnyű közelíteni, ez bonyolult probléma” – mondta Lavrov, és hozzátette hogy a december 14-15-i csúcstalálkozóig folytatódik az erre irányuló munka.
“A nehézségek ellenére kifejeztük készségünket, hogy megpróbálunk előremozdulni a gyakorlati kérdések megoldásában, ami elősegíthetné az együttműködést a két ország szomszédos régiói között” – mondta Lavrov.

A két ország között a második világháború vége óta vita tárgyát képezi a Kuril-szigetek Szovjetunió által 1945 szeptemberében annektált négy legdélebbi tagjának (Kunasiri, Itoropu, Sikotan, Habomai) hovatartozása. Emiatt Tokió és Moszkva a mai napig nem kötött békeszerződést.

Lavrov közölte a japán külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón, hogy a területi vita rendezésének első számú feltétele a békeegyezmény aláírása. Hozzátette, hogy Moszkva és Tokió véleménye sokban egyezik, de nem szabad nagy elvárásokat táplálni, “egyhangú, aprólékos és folyamatos” munka kell ehhez.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Berlin, 2018. március 26.
A Stimulate nevű project keretén belül bemutatásra kerülő vezető nélküli elektromos busz a berlini Charite Egyetemi Kórház területén 2018. március 26-án. A busz napokon belül megkezdi működését a német fővárosban. (MTI/EPA/Omer Messinger)

Az elektromos buszok elterjedése árthat az olajiparnak

Az akkumulátoros motorokkal felszerelt buszok hirtelen komoly „problémává” váltak, lévén a közeljövőben jelentős mértékben hozzájárulhatnak a városi közlekedés forradalmasításához, valamint segíthetik az energiaipart átformáló erőket. Kínával az élen, egyre több hagyományos szmog-okádó dízelbehemótot váltanak fel elektromos buszok, ezáltal pedig csökken a fosszilis üzemanyag iránti kereslet.

Read More »